Żywność naszpikowana nanocząstkami może być niebezpieczna
Istnieją coraz większe obawy, że nanocząstki obecne w pestycydach czy opakowaniach mogą przedostawać się do produktów spożywczych i stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka.
W ciągu ostatnich kilku lat, nanocząsteczki zyskały na popularności. Stosuje się je powszechnie do uzdatniania wody, produkcji opakowań produktów spożywczych, pestycydów czy kosmetyków. Dla przykładu, jednym z najpowszechniej wykorzystywanych w rolnictwie są nanocząstki srebra, które skutecznie hamują wzrost szkodników.
Nanocząstki srebra pochodzące z różnych źródeł (także pestycydów), przedostają się do żywności. Naukowcy wykazali, że mogą być one szkodliwe dla człowieka.
- Ponad 1000 produktów na rynku jest oparta na nanotechnologii. To spory problem, bo nie potrafimy w pełni określić toksyczności nanocząstek - powiedział Mengshi Lin z University of Missouri College of Agriculture, Food and Natural Resources.
Zespół Lin zbadał pozostałości po wnikaniu nanocząsteczek srebra do owocu gruszy. Uczeni najpierw zanurzyli gruszkę w roztworze z nanocząstkami srebra o stężeniu identycznym jak w pestycydach, a następnie kilkukrotnie przemyli.
Przeprowadzone obserwacje zaszokowały. Okazało się, że po czterech dniach od momentu oczyszczania owocu z nanocząsteczek, nadal przylegały one do skórki gruszy, a te najmniejsze przeniknęły nawet do miąższu.
- Przenikanie nanoczastek srebra jest niebezpieczne dla konsumentów, gdyż nie zostają one w pełni strawione i mogą wywoływać różne stany chorobowe. Problemy żołądkowe to najdelikatniejsze z nich - powiedział Lin.
Nanocząstki pochodzące z pestycydów czy opakowań spożywczych, w organizmie człowieka mogą dostawać się do układu krwionośnego i limfatycznego, a stamtąd do narządów, takich jak śledziona, wątroba, mózg czy serce.
- Nasze badania to dopiero początek. Wykrywanie nanocząstek obecnych w produktach spożywczych powinno stać się jednym z naszych priorytetów, bo przecież jest to związane z ludzkim zdrowiem i życiem - podsumował Lin.
Nanotechnologia zrewolucjonizowała przemysł spożywczy. Dzięki niej mamy dorodniejsze, smaczniejsze i dłużej świeże potrawy, ale naukowcy ostrzegają - zażywanie nanocząstek srebra może nawet prowadzić do rozwoju nowotworów.