56 edycja Przewodnika Michelin
Pirelli ma swój słynny kalendarz. Inny, francuski producent opon nie pozostaje w tyle i wydaje swoje przewodniki. Nie mają one takiego charakteru jak włoskie kalendarze i są dostępne dla wszystkich. Mimo tego cieszą się dużą popularnością i przydają się podczas zwiedzania Europy i pozostałych części świata.
Pirelli ma swój słynny kalendarz. Inny, francuski producent opon nie pozostaje w tyle i wydaje swoje przewodniki. Nie mają one takiego charakteru jak włoskie kalendarze i są dostępne dla wszystkich. Mimo tego cieszą się dużą popularnością i przydają się podczas zwiedzania Europy i pozostałych części świata.
Michelin przygotowuje 56 edycję czerwonego, kulinarnego przewodnika, który tym razem skupia się na włoskich restauracjach i hotelach. Tradycyjnie najbardziej wyróżniające się miejsca zostały nagrodzone odpowiednią ilością gwiazdek.
Regionem oferującym najlepsze usługi restauracyjno-hotelowe w całych Włoszech jest Lombardia. W sumie tamtejsze punkty gastronomiczne otrzymały aż 52 gwiazdki. Poza gwiazdkami przyznawane są także wyróżnienia Bib Gourmand. Dostają je najczęściej restauracje, w menu których znajdują się wysokiej jakości regionalne w rozsądnych cenach.
W sumie podczas prac nad przewodnikiem odwiedzono 6097 hoteli, restauracji i pensjonatów. O tym jak trudno dostać się do przewodnika Michelin może świadczyć fakt, że w wydaniu Michelin Main Cities of Europe 2010 znalazły informacje o jedynie 32 restauracjach z Polski. Niestety żadna z nich nie otrzymała choćby jednej gwiazdki.