Drinki w stylu MIT

Działająca na Masachusetts Institute of Technology grupa ThinkFood pracuje pod kierownictwem znanego kucharza Jose Andresa aby przynieść nieco ciekawostek naukowych do kuchni. A zabrała się ona do pracy od najlepszej możliwej strony - czyli od drinków - i udało jej się stworzyć dwa gadżety, które być może już niedługo trafią do barów.

Działająca na Masachusetts Institute of Technology grupa ThinkFood pracuje pod kierownictwem znanego kucharza Jose Andresa aby przynieść nieco ciekawostek naukowych do kuchni. A zabrała się ona do pracy od najlepszej możliwej strony - czyli od drinków - i udało jej się stworzyć dwa gadżety, które być może już niedługo trafią do barów.

Działająca na Masachusetts Institute of Technology grupa ThinkFood pracuje pod kierownictwem znanego kucharza Jose Andresa aby przynieść nieco ciekawostek naukowych do kuchni. A zabrała się ona do pracy od najlepszej możliwej strony - czyli od drinków - i udało jej się stworzyć dwa gadżety, które być może już niedługo trafią do barów.

Pierwszym z nich jest inspirowana przez unoszące się na wodzie kwiaty pipeta. Ma ona kształt pąka kwiatu, który po zanurzeniu do wody rozkłada płatki, a podczas wynurzania - gdy powstaje w nim niskie ciśnienie hydrostatyczne - zamyka się on dzięki czemu będziemy mogli spijać nasze mojito prosto z kwiatka, który w dodatku jest jadalny.

Reklama

Jadalna jest również miniaturowa, samonapędzająca się łódeczka, która wzorowana jest na insektach potrafiących unosić się na wodzie dzięki napięciu powierzchniowemu. Łódka ta posiada z tyłu wyżłobienie, przez które próbuje uciec z niej alkohol pchając ją do przodu - zatem im bardziej "procentowy" jest nasz drink - tym szybciej się ona porusza.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy