Folia sprawdzi świeżość żywności
Podczas zakupów mięsa, ryb i innej żywności z krótkim terminem ważności nigdy nie możemy być pewni czy dany produkt jest tak świeży jakbyśmy tego oczekiwali. Wkrótce klienci mogą otrzymać proste i tanie narzędzie, które pomoże zidentyfikować czy żywność w sklepach i nie tylko nadaje się do spożycia.
Podczas zakupów mięsa, ryb i innej żywności z krótkim terminem ważności nigdy nie możemy być pewni czy dany produkt jest tak świeży jakbyśmy tego oczekiwali. Wkrótce klienci mogą otrzymać proste i tanie narzędzie, które pomoże zidentyfikować czy żywność w sklepach i nie tylko nadaje się do spożycia.
Wynalazkiem tym jest specjalna folia, którą stworzyli naukowcy z Monachium. W bardzo prosty i szybki sposób będzie pozwalała nam dowiedzieć się czy mięso albo ryby, które chcemy nie jest zepsute. Folia pod wpływem kontaktu z żywością zabarwia się na kolor żółty. Jednak w momencie kiedy będzie miała ona styczność z substancjami powstającymi w procesie gnilnym natychmiast z żółtego zmieni swój kolor na niebieski.
Niewielkie fragmenty takiej folii mogłyby trafić do paczek z żywnością, z krótkim terminem do spożycia. Wówczas klient bez obaw o zdrowie i walory smakowe mógłby wybierać interesujące go produkty. Poza tym mogłyby pojawiać przenośne urządzenia, które sprawdzały by jakość żywności jeszcze w momencie produkcji.
Obecnie naukowcy poszukują inwestorów, którzy chcieli by wykorzystać wynalazek do celów komercyjnych.