GIS ostrzega przed nasionami chia
Główny Inspektor Sanitarny wydał właśnie komunikat ostrzegający przed wykorzystaniem w produktach spożywczych coraz popularniejszych nasion szałwii hiszpańskiej, zwanymi również nasionami chia. W większych ilościach nasiona nie są dopuszczone do użytku...
Główny Inspektor Sanitarny wydał właśnie komunikat ostrzegający przed wykorzystaniem w produktach spożywczych cieszących się coraz większą popularnością w naszym kraju nasion szałwii hiszpańskiej, zwanymi również nasionami chia. W większych ilościach nasiona nie są dopuszczone do użytku, a ich spożywanie może być groźne dla zdrowia.
Nasiona zostały dopuszczone do spożycia w Europie w 2009 roku. Wówczas Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności ocenił na podstawie danych toksykologicznych, że mogą być używane w ograniczonej ilości do 5 procent produktu.
Nasiona szałwii hiszpańskiej są zdrowe w małych ilościach. Fot. Pixabay.
Gdy w 2013 roku na rynku pojawiły się nowe produkty, w których zaczęły być wykorzystywane nasiona szałwii hiszpańskiej, Komisja Europejska rozszerzyła zastosowanie nasion do 10 procent. Zezwolenie na ich zastosowanie objęło nie tylko pieczywo, ale również przetworach śniadaniowych, mieszankach owoców i w opakowaniach nasion wynoszącym maksymalnie 15 gramów. W 2015 roku do listy dołączono soki owocowe.
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega więc przed nadmiernym spożywaniem nasion chia. W dużych ilościach mogą one wywoływać poważne zaparcia czy biegunki. U osób przyjmujących leki przeciw nadciśnieniu, mogą zaburzyć ich działanie, a u innych zmniejszyć czas krzepnięcia krwi, zwiększyć ryzyko wystąpienia krwawienia czy udaru.
Źródło: / Fot. Pixabay