Insektycydy przyczyniają się do śmierci pszczół

Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził zakrojone na szeroką skalę badania w trzech państwach Europy, które miały pokazać, jak pestycydy służące do zwalczania szkodników w uprawach oddziałują na pszczoły. Okazuje się, że jest tak, jak do tej pory myślano...

Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził zakrojone na szeroką skalę badania w trzech państwach Europy, które miały pokazać, jak pestycydy służące do zwalczania szkodników w uprawach oddziałują na pszczoły. Okazuje się, że jest tak, jak do tej pory myślano...

Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził zakrojone na szeroką skalę badania w trzech państwach Europy, które miały pokazać, jak pestycydy służące do zwalczania szkodników w uprawach oddziałują na pszczoły. Okazuje się, że jest tak, jak do tej pory myślano.

Związki neonikotynoidów, należące do insektycydów, czyli najpopularniejszych substancji z grupy pestycydów, które służą do zwalczania szkodników w uprawach rolnych, leśnych czy magazynach żywności, rzeczywiście przyczyniają się do śmierci pszczół.

Pestycydy zostały wyprodukowane przez niemiecką firmę Bayer i szwajcarską Syngentę, które, co ciekawe, pomagały w finansowaniu tych badań, ale wcześniej zatajały prawdę na ten temat (), co ujawnili przedstawicie GreenPeace.

Reklama

W 2013 roku Unia Europejska zabroniła korzystania z tych chemikaliów ze względu na podejrzenia, że zabijają pszczoły. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy rzeczywiście było to zasadne.

Na takie oficjalne i terenowe, a nie laboratoryjne czy komputerowe, eksperymenty naciskał też Bayern i Syngenta. Najnowsze badania zostały przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, Niemczech i na Węgrzech, gdzie stworzono eksperymentalne uprawy w 33 różnych miejscach.

Pszczoły giną przez pestycydy. Fot. Flickr/slo.Metallc.

Plony pokryto neonikotynoidami, a na tereny upraw sprowadzono różne popularne gatunki pszczół. Naukowcy bezustannie monitorowali zdrowie i zachowanie owadów oraz porównywali uzyskane dane z grupą kontrolną.

Niestety, badania potwierdziły obawy, że substancje te negatywnie oddziałują na te owady. Pszczoły, które żyły w pobliżu roślin opryskanych neonikotynoidami miały bowiem większy kłopot z przetrwaniem zimy.

W Wielkiej Brytanii nie przetrwało okresu zimowego znacznie więcej pszczół, niż w grupie kontrolnej. Na Węgrzech liczba owadów spadła o 25 procent, natomiast w Niemczech nie dostrzeżono żadnych zmian.

Specjaliści podkreślają, że takie różnice wynikają z różnych klimatów panujących w tych trzech krajach. Przeprowadzone badania pokazują wyraźnie, że jest związek pomiędzy stosowaniem neonikotynoidów a spadkiem liczby pszczół.

Eksperyment ten powinien zakończyć trwający od kilku lat spór pomiędzy rolnikami i sadownikami oraz koncernami chemicznymi i Unią Europejską. Tymczasem neonikotynoidy są wciąż powszechnie wykorzystywane np. w Stanach Zjednoczonych, gdzie nie obowiązuje europejski zakaz ich stosowania.

Źródło: / Fot. Pixabay/Flickr

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy