Jajko lekiem na większość chorób cywilizacyjnych?
Wrocławscy naukowcy twierdzą, że zawarte w jajkach biosubstancje mogą być pomocne w walce z otyłością, cukrzycą, osteoporozą, nowotworami, chorobami serca, układu krążenia i układu nerwowego.
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego twierdzą, że zawarte w jajkach biosubstancje mogą być pomocne w walce z otyłością, cukrzycą, osteoporozą, nowotworami, chorobami serca, układu krążenia i układu nerwowego.
Według badań wpływają one też pozytywnie na proces regeneracji organizmu i mają działanie prewencyjne. Lek zawierający fosfolipidy został opracowany z biosubstancji znajdujących się w ulepszonych jajach, które znoszą kury karmione specjalną zmodyfikowaną paszą zawierającą między innymi algi morskie.
Preparaty o nazwie Ovobiovita mają być od kwietnia produkowane na specjalnej linii technologicznej we Wrocławskim Parku Technologicznym.
Prof. Andrzej Szuba z wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego powiedział, że do tej pory nie było na rynku preparatu zawierającego fosfolipidy pochodzenia zwierzęcego. "Są fosfolipidy pochodzenia roślinnego, według naszych badań działanie odzwierzęcych fosfolipidów jest korzystniejsze w leczeniu różnych chorób" - twierdzi naukowiec.
Brzmi ciekawie, ale ilu z nas zdecyduje się na taką dobroczynną kurację, zdając sobie sprawę z faktu, że w końcu przecież lek wytwarzany jest z jaj znoszonych przez kury karmione zmodyfikowaną paszą, tak naprawdę, niewiadomego pochodzenia.