Kasza jaglana w roli głównej

Każdy sportowiec musi o siebie zadbać jeżeli chodzi o prawidłową dietę. I nie ważne czy mówimy tutaj o lekkoatletach, czy też o piłkarzach. Każdy z nich musi zwracać szczególną uwagę na to co powinien jeść. Poznajcie zatem jedno z tego typu dań!

Każdy sportowiec musi o siebie zadbać jeżeli chodzi o prawidłową dietę. I nie ważne czy mówimy tutaj o lekkoatletach, czy też o piłkarzach. Każdy z nich musi zwracać szczególną uwagę na to co powinien jeść. Poznajcie zatem jedno z tego typu dań!

Kaszę jaglaną, pochodzącą z ziarna prosa, znają i doceniają przede wszystkim wegetarianie dla których jest ona bogatym źródłem białka oraz cennych witamin i mikroelementów.

Na początek warto wspomnieć, że kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, a więc bezpiecznym do podawania nawet małym dzieciom i osobom cierpiącym na celiakię. Zawiera w sobie nadzwyczaj dużo witamin z grupy B, lecytynę, soli mineralnych oraz rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, działającą korzystnie na stawy, kości, włosy, paznokcie i zęby. To szczególnie ważna wiadomość dla biegaczy, których stawy potrzebują stałej opieki. Kasza jaglana to także cenne źródło antyoksydantów, czyli substancji chroniących nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powodują choroby i przedwczesne starzenie się komórek organizmu.

Oto kilka przepisów na potrawy z kaszą jaglaną w roli głównej:

Kotlety z kaszy jaglanej i ziemniaków

Składniki:

pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 ugotowane ziemniaki

1 duża cebula

szczypta pieprzu

koperek - może być suszony (ew. inne zioła - do smaku)

sól

mąka pszenna razowa do obtaczania albo bułka tarta razowa

oliwa

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki obierz i rozgnieć widelcem albo przeciśnij przez wyciskarkę do ziemniaków i wymieszaj z ugotowaną kaszą jaglaną zanim kasza i ziemniaki wystygną. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, koperek, pieprz i sól.

Z powstałej masy utwórz kotleciki, obtocz w mące, ułóż na posmarowanej blasze. Piecz w temp. 180 stopni przez 20-30 min. W połowie pieczenia obróć na drugą stronę.

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Składniki:

2 puszki pomidorów w zalewie (ew. 1 słoik koncentratu pomidorowego)

por

marchewka

seler

pietruszka

3/4 szklanki kaszy jaglanej

koperek lub natka pietruszki (do posypania)

śmietana lub jogurt (do zabielenia)

sól

Przygotowanie:

Pokrój warzywa na kawałki. Na oliwie w garnku podsmaż warzywa, wlej 2 puszki pomidorów i 2 szklanki wody. Kaszę przelej wrzątkiem na sitku, a następnie wsyp do zupy. Gotuj 15-20 min na średnim ogniu. Na końcu dodaj śmietanę lub jogurt, dopraw do smaku solą. Podawaj posypane natką lub koperkiem.

Danie można także przygotować na wywarze mięsnym, wówczas zamiast dwóch szklanek wody dodajemy 2 szklanki rosołu lub bulionu.

Kasza jaglana... na słodko

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

pół szklanki rodzynek

pół szklanki orzechów włoskich

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka masła

2 szklanki wody

sól

Przygotowanie:

Przelaną wrzątkiem kaszę zalej dwoma szklankami wody. Następnie dodaj imbir i szczyptę soli. Gotuj kwadrans na niedużym ogniu. Gotową kaszę odsącz i wymieszaj z pozostałymi składnikami. (Podane bakalie mogą zastąpić inne - przez Was ulubione). Jest to miła odmiana od porannej owsianki lub musli albo zdrowa alternatywa na podwieczorek.

Smacznego!

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas