Kolorowe ziemniaki z Białorusi

Ziemniaki to nieodłączny element diety Białorusinów, ale i również Polaków, z tą różnicą, że nasi sąsiedzi z Białorusi poszli jeszcze dalej i przygotowali właśnie ich różnokolorowe odmiany, by sobie urozmaicić obiady.

Ziemniaki to nieodłączny element diety Białorusinów, ale i również Polaków, z tą różnicą, że nasi sąsiedzi z Białorusi poszli jeszcze dalej i przygotowali właśnie ich różnokolorowe odmiany, by sobie urozmaicić obiady.

Ziemniaki to nieodłączny element diety Białorusinów, ale i również Polaków, z tą różnicą, że nasi sąsiedzi z Naukowo-Praktycznego Centrum Hodowli Ziemniaka Białoruskiej Akademii Nauk poszli jeszcze dalej i przygotowali właśnie ich różnokolorowe odmiany, by sobie urozmaicić obiady.

Co prawda, czerwone, zielone, fioletowe itp. kartofle, pojawią się w sklepach nie prędzej niż za 2-3 lata, to jednak już zostały okrzyknięte mianem szalonych krzyżówek Miczurina (sowiecki sadownik, który genetycznie modyfikował rośliny).

Niestety, ciekawa odmiana białoruskiego ziemniaka, nijak się ma do tych leczniczych odmian uprawianych np. w Ameryce Południowej, gdyż kolorowe ziemniaki oprócz barwy, tak naprawdę niczym nie różnią się od zwykłych kartofli.

Reklama

Według naukowców, należy gotować je 15-20 minut w posolonej wodzie, by nie straciły swoich właściwości. Idealnie nadają się do urozmaicenia obiadów oraz można przygotowywać z nich kolorowe frytki.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy