Kwas foliowy uchroni przed rakiem?

Kwas foliowy - znany jest również jako folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11. Jego dobroczynny wpływ na zdrowie znany jest od dawna. Teraz jednak badania pokazują, że może on również uchronić przed rakiem.

Kwas foliowy - znany jest również jako folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11. Jego dobroczynny wpływ na zdrowie znany jest od dawna. Teraz jednak badania pokazują, że może on również uchronić przed rakiem.

Kwas foliowy - znany jest również jako folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11. Jego dobroczynny wpływ na zdrowie znany jest od dawna. Teraz jednak badania pokazują, że może on również uchronić przed rakiem.

Od dawna wiadomo, że odpowiada on w dużym stopniu za proces regeneracji i tworzenia się nowych komórek. Reguluje ich podział oraz bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego. Ponadto zapewnia prawidłowe działanie układu trawiennego - żołądka, wątroby i jelit.

Lekarze zalecają również matkom w ciąży zażywanie dużych ilości tej witaminy, jako że potrafi ona skutecznie zapobiec wielu defektom u dzieci.

Reklama

Teraz badacze z nowojorskiego Koledżu Medycznego Alberta Einsteina przeprowadzili badania na 55 tysiącach kobiet. Okazało się, że te które przyjmują co najmniej 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie - mają o 40% mniejsze ryzyko zapadnięcia na raka jelita grubego. Podobne badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda udowodniły, że podobna dawka kwasu foliowego jest w stanie zmniejszyć o połowę ryzyko zapadnięcia na tę samą formę raka przez kobiety, u których w rodzinie ona już wcześniej występowała.

Badania prowadzone przez amerykański Narodowy Instytut Zdrowia (NIH) wykazały, że dieta uboga w folacynę może odpowiadać za uszkodzenie układu nerwowego. U myszy karmionych dietą ubogą w kwas foliowy zauważono z czasem objawy podobne do choroby Alzheimera i choroby Parkinsona, spowodowane zwiększonym poziomem aminokwasu - homocysteiny.

Główne naturalne źródła tej witaminy to rośliny zielone, takie jak sałata, szpinak (Popeye wiedział co dobre) czy kapusta, a także takie warzywa i owoce jak pomidory, fasola, groch, pomarańcze, awokado, lecz również na przykład w żółtku jajka.

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama