Rośliny nie nadążają za zmianami klimatu
Jeśli zmiany klimatu będą postępować w takim tempie jak obecnie to już za kilkadziesiąt lat rejony Ziemi bardziej zbliżone do równika nie będą się nadawały do zamieszkania, ale to nie jedyny problem ich mieszkańców. Otóż nowe badania opublikowane w Nature Climate Change wskazują, że rośliny dostosowują się do tych zmian zbyt wolno i po prostu mieszkańcy Afryki mogą niedługo nie mieć co jeść.
Jeśli zmiany klimatu będą postępować w takim tempie jak obecnie to już za kilkadziesiąt lat rejony Ziemi bardziej zbliżone do równika nie będą się nadawały do zamieszkania, ale to nie jedyny problem ich mieszkańców. Otóż nowe badania opublikowane w Nature Climate Change wskazują, że rośliny dostosowują się do tych zmian zbyt wolno i po prostu mieszkańcy Afryki mogą niedługo nie mieć co jeść.
Naukowcy z Anglii, Kenii i Kolumbii przyjrzeli się wspólnie temu jak temperatura wpływa na zbiory, a dokładniej rzecz biorąc na czas pomiędzy zasiewem, a zbiorami. I okazało się, że w cieplejszym świecie czas ten się znacznie skraca co prowadzi po prostu do tego, że rośliny mają mniej czasu aby generować biomasę, a zatem produkują dużo mniejsze zbiory.
A jednocześnie wiemy, że aż 10 do 30 lat trwa opracowanie i wprowadzenie nowych, dostosowanych do wyższych temperatur odmian kukurydzy. A zatem gdy uda się je wprowadzić to będzie dla nich już za późno.
Oba te fakty oznaczają jedno - w cieplejszych rejonach Ziemi może niedługo zabraknąć żywności, której i tak nie ma tam pod dostatkiem. Komputerowe modele wskazują, że w niektórych miejscach może mieć to już miejsce w roku 2018, a dla większości Afryki będzie to realny problem za 15 lat.
Rozwiązaniem mogą być rośliny GMO, ale zwraca się uwagę na to, że również je trzeba dokładnie przebadać przed wprowadzeniem na pola i na stoły, a nie da się tego w żaden sposób przeskoczyć. Zresztą i tak byłoby to rozwiązanie krótkotrwałe - na dłuższą metę musimy walczyć o zatrzymanie (i idealnie o odwrócenie) zmian klimatu.
Źródło: , Zdj.: CC0