Sztuczny smak masła prowadzi do choroby Alzheimera

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wskazują, że sztuczny, chemiczny aromat masła używany na przykład powszechnie w margarynach, popcornie do mikrofalówki, przekąskach, cukierkach i całej masie innej żywności - może przy dłuższej ekspozycji prowadzić do choroby Alzheimera.

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego wskazują, że sztuczny, chemiczny aromat masła używany na przykład powszechnie w margarynach, popcornie do mikrofalówki, przekąskach, cukierkach i całej masie innej żywności - może przy dłuższej ekspozycji prowadzić do choroby Alzheimera.

Chemikom udało się odkryć, że diacetyl powiększa zniszczenia jakie wywołują w mózgu białka związane z chorobą Alzheimera. Jednak pod lupę naukowców związek ten trafił z innego względu.

Ostatnio pracownicy fabryk korzystający w pracy z diacetylu (na przykład w fabrykach popcornu do mikrofalówek) zaczęli narzekać między innymi z powodu problemów z oddychaniem.

Związek ten stosowany jest powszechnie w przemyśle gdyż nadaje potrawom maślany smak. Naturalnie występuje on w fermentowanych napojach takich jak piwo czy wino.

Okazało się, że posiada on podobną budowę do związku powodującego, że beta-amyloidy łączą się ze sobą w mózgu - co jest jednym z podstawowych objawów choroby Alzheimera. Postanowili więc oni sprawdzić czy jego działanie także jest podobne.

I faktycznie - dalsze badania wskazały, że diacetyl wpływa dość znacznie na łączenie się beta-amyloidów, a dodatkowo zwiększa ich toksyczny efekt na komórki nerwowe. Jego działania nie należy lekceważyć, gdyż spokojnie pokonuje on barierę krew-mózg, a także blokuje działanie gliokselazy - która chroni komórki nerwowe.

Źródło:

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas