Męskie grillowanie: Szaszłyki Satay

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Reklama

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

 

 

Składniki:

900 gramów chudej cielęciny

4 łyżki oleju z orzeszków ziemnych

3 łyżki gorącej wody

2 łyżki zmielonych orzechów brazylijskich

4 łyżeczki soku z cytryny

4 łyżeczki soku z limonki

2 łyżeczki melasy

½ łyżeczki zmielonego imbiru

pieprz cayenne, kolendra, czosnek granulowany

Przygotowanie:

Pokrojone w małą kostkę mięso nadziewamy na bambusowe patyczki i układamy w dużej płytkiej brytfannie.

W misce mieszamy pozostałe składniki. Zalewamy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

Szaszłyki pieczemy nad dużym ogniem. Najlepiej nad ogniskiem, przez 10-12 minut, aż mięso będzie dobrze wypieczone. W czasie pieczenie smarujemy marynatą.


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | grill | grillowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy