Męskie grillowanie. Żeberka marynowane w bourbonie
Nie tylko kiełbasa i karkówka obsypana przyprawami i doprawiona na talerzu musztardą. Grillowanie może być wykwintne i niezwykle smaczne.
O tym, że alkohol wykorzystywany do przygotowywania potraw wydobywa z nich najlepsze aromaty i poprawia teksturę, wie chyba każdy. Kiedy jednak używamy bourbonu dodajemy trunek, który swój wyjątkowy smak czerpie z używanych tylko raz dębowych beczek. Bourbon leżakuje w nich minimum cztery lata. W tym czasie wnika w drewno, i "wyciąga" z niego bursztynową barwę.
Z kolejnych warstw czerpie naturalne dębowe aromaty i subtelną słodycz karmelizowanego cukru. Później wszystko to może "oddać" potrawom.
Składniki:
2 kg żeberek wołowych200 ml bourbonu1 łyżka miodu2 łyżki oliwy z oliwek1-2 gałązki świeżego rozmarynuoliwa z oliwek do smarowania podczas pieczeniapieprz czarny świeżo mielonysól morska
Przygotowanie:
Żebra należy pociąć na spore kawałki, po czym robimy marynatę. Ściągamy z gałązki rozmaryn, drobno sieczemy i wsypujemy do naczynia. Dodajemy 200 ml bourbonu, 1 łyżkę miodu, 2 łyżki oliwy oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Mieszanką nacieramy wszystkie kawałki mięsa, przykrywamy i marynujemy całą noc. Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 godziny. Co jakiś czas smarujemy żeberka pozostałą marynatą.
Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. Żeberka można podać z grillowanymi ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy i przypraw.