Chcesz schudnąć? Jedz warzywa!
Naukowcy przekonują, że aby uniknąć nadmiernego objadania się składniki potraw powinniśmy mieszać, zamiast serwować osobno - informuje pismo "Eating Behaviors".
- Dla naszych przodków, którzy nie mogli przechowywać jedzenia, sam jego widok był bodźcem do konsumpcji. Działa tu więc mechanizm, który mówi nam, że im więcej pożywienia widzimy, tym więcej musimy zjeść, gdyż nigdy nie wiadomo, kiedy sie skończy - mówi Levitsky. - Niestety ewolucja miała miejsce zanim wynaleźliśmy lodówkę - dodaje.
Najmniej wegetarianie
Ogranicz skadniki
- Chcieliśmy wiedzieć, czy rezygnując z jednego ze składników, badani będą kompensowali jego brak spożywaniem większej ilości innych składników. Okazało się, że ma to miejsce, jednak pod względem zawartości kalorycznej nigdy nie jest to ekwiwalent brakującego składnika - piszą autorzy badań.
- Pomaga to wyjaśnić, dlaczego diety niskowęglowodanowe przynoszą rezultaty i dlaczego wegetarianie są zazwyczaj szczuplejsi niż osoby jedzące mięso - w obu przypadkach mamy do czynienia z ograniczeniem liczby składników - podsumowuje Levitsky.