Chlorella - najlepsza pomoc dla zniszczonej wątroby
Chlorella, czyli specjalny rodzaj algi, zawiera ponad 70 substancji będących źródłem ważnych dla człowieka substancji odżywczych. Poprzez dużą zawartość chlorofilu posiada niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn. Dlatego też warto włączyć ją do codziennej diety.
Dostarcza naszemu organizmowi osiem razy więcej energii niż buraki cukrowe. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb. Co więcej, chlorella posiada aż trzy razy więcej białka niż wołowina. Poza tym, ze jest bogatym źródłem składników odżywczych posiada również niezwykłą zdolność oczyszczania organizmu z toksyn.
Chlorella to alga o wielkości od 2 do 12 mikronów. W swoim składzie zawiera bardzo duże ilości witamin i minerałów. 60 proc. chlorelli stanowi białko, które zawiera dziewiętnaście aminokwasów. Chlorella bogata jest również w witaminę B12, której ma w swoim składzie więcej niż wątroba wołowa. Jest również bogatym źródłem witaminy A, beta karotenu, żelaza, cynku, wapnia czy magnezu.
- Ten mikroskopijny organizm jest nieoceniony w dobie szybkiego i niezdrowego jedzenia, kiedy to wątroba potrzebuje realnego wsparcia w walce z toksynami osłabiającymi nasz organizm. Nie ma takiego drugiego produktu naturalnie występującego w przyrodzie, a łączącego tak wiele korzystnych cech detoksykacyjnych z wysoką wartością odżywczą - podkreśla dr inż. Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Nasz organizm nieustannie narażony jest na toksyczne związki chemiczne, które mogą występować w jedzeniu, piciu, kosmetykach, wdychanym, zanieczyszczonym powietrzu czy lekach. Nawet, jeśli prowadzimy zdrowy tryb życia, dokonujemy właściwych wyborów żywieniowych, pijemy dużo wody i uprawiamy sport na świeżym powietrzu, to i tak narażamy się na absorpcję toksyn i obciążenie wątroby.
A wątroba, poza tym, że jest głównym narządem odtruwającym organizm, jest też odpowiedzialna za magazynowanie witamin i składników mineralnych, metabolizm, produkcje żółci i termoregulację.
Udowodniona zdolność chlorelli do pochłaniania zanieczyszczeń, powoduje, że jest ona nieocenionym wsparciem dla wątroby, której jedną z kluczowych ról jest wyeliminowanie szkodliwych substancji z organizmu człowieka.
Chlorellę w postaci suplementu diety można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością i żywnością ekologiczną.