Jedzenie cytrusów zmniejsza ryzyko wylewu
Naukowcy od wielu lat udowadniają, jak zdrowe i bogate w witaminy są owoce i warzywa.
Naukowcy przeprowadzili badania w oparciu o dane na temat tego, jak przez 14 lat odżywiało się 70 tysięcy kobiet. Szczególną uwagę zwrócili na ilość spożywanych przez badane panie owoców i warzyw. Okazało się, że u kobiet, w których diecie było bardzo dużo cytrusów, ryzyko wylewu było o 20 procent niższe niż u tych, które jadły cytrusy sporadycznie.
Obecne w cytrusach związki chemiczne, które według badaczy z Norwich zmniejszają ryzyko wylewu, to flawonoidy. Występują one m.in. w owocach, warzywach, czerwonym winie i ciemnej czekoladzie. Według brytyjskich naukowców, niektóre ich rodzaje poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych i działają przeciwzapalnie. Szczególnie cenne są flawonoidy obecne w grejpfrutach i pomarańczach.
"Science News"