Korporacja od kuchni - fast food i mikroby
Zabiegani pracownicy korporacji gotują średnio raz na tydzień, donoszą najnowsze badania. W korporacyjnej kuchni zamiast zdrowych i pożywnych posiłków dominuje pizza, tosty z serem, makarony i burgery. A do tego brak ruchu i jedzenie przed komputerem.
Miska płatków z mlekiem to danie koronne w korporacyjnym menu, idealne na śniadanie - kiedy nie ma się czasu na przygotowanie czegoś bardziej pożywnego, doskonale sprawdza się również na kolację, kiedy po całym dniu pracy nie ma się siły na gotowanie.
W ciągu dnia wśród tzw. białych kołnierzyków rządzą bary szybkiej obsługi i restauracje serwujące szybkie przekąski. Najpopularniejszym daniem jest pizza, makarony, frytki, zupy, omlety i kanapki.
- Młode osoby, które są całkowicie pochłonięte pracą, nie mają rodziny, która czeka na nich w domu, postrzegają jedzenie, jako coś, co ma zaspokoić ich głód i dodać energii do dalszej pracy. Badania wskazały, że pracownicy korporacji są zbyt zajęci i zestresowani, żeby zaprzątać sobie głowę tym, co będą jedli na kolację - przyznaje Geoff Cormack, rzecznik marki Harbour Salmon Co. Infusions, zlecającej badanie.
Cormack przekonuje jednak, że nie wszystkie wybory pracowników biurowych są tuczące i niezdrowe. Na liście popularnych dań na wynos znalazły się m.in. zupy. To i tak kropla w morzu kulinarnych potrzeb pracowników.
Ośmiu na dziesięciu badanych przyznaje, że gotowałoby w domu częściej, gdyby ich grafik zajęć na to pozwalał. Dwie trzecie badanych podkreśla jednak, że po wyjściu z pracy są tak zmęczeni, że ich wysiłek w kuchni sprowadza się do wrzucenia mrożonki do mikrofali.
Według wyliczeń naukowców zaledwie jedna czwarta pracowników ma okazję zjeść w ciągu dnia trzy posiłki, z kolei co dziesiąty badany nie ma czasu na jedzenie w ciągu dnia i swój pierwszy posiłek spożywa późnym wieczorem po przyjściu z pracy.
Większość z tych posiłków niestety jest zjadana i tak przy pracowniczym biurku. Prawie 75 procent pracowników nie ma możliwości zjedzenia posiłku poza pracą, albo w miejscu do tego przeznaczonym.
Przed takim trybem jedzenia przestrzegają naukowcy i lekarze, którzy opracowali 5 powodów, dla których ludzie powinni rzucić nałóg jedzenia przy biurku i namawiają pracowników biurowych do jedzenia nie tylko zdrowych potraw, ale też do jedzenia poza pracą.
2.
3.
4.
5.
Jedzenie to nie tylko szybka dostawa energii do organizmu. Nie można też zaniedbać jakości posiłku. Na pustych kaloriach daleko organizm nie zajedzie.