Przetworzona żywność zwiększa ryzyko raka?
Powszechnie stosowane dodatki żywnościowe z zawartością fosforu mogą powodować powstawanie i szybszy wzrost nowotworów płuc. Przynajmniej u myszy.
Jak donoszą południowokoreańscy naukowcy, przeprowadzone przez nich badania na myszach sugerują, że dodatki żywnościowe występujące w wielu gotowych napojach, wypiekach oraz przetworzonych serach i wyrobach mięsnych mogą przede wszystkim ułatwiać powstanie nowotworu płuc.
Badanie wskazuje, że zwiększona podaż nieorganicznych związków fosforu silnie stymuluje rozwój raka płuc u myszy - podał kierujący badaniami Myung-Haing Cho z Uniwersytetu w Seulu. Naukowiec uważa, że zmniejszenie spożycia nieorganicznych związków fosforu "może mieć rozstrzygające znaczenie w leczeniu raka płuc oraz w zapobieganiu mu".Związki fosforu mają duże znaczenie w odżywianiu; pierwiastek ten wchodzi w skład niektórych białek zawartych w tkance nerwowej, a także w skład enzymów i witamin. Znajdują szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Stosowane są jako emulgatory, stabilizatory, środki wiążące wodę podczas procesów przetwórczych i przechowywania.
Według Cho w porównaniu z latami 90. spożycie związków fosforu w przetworzonej żywności wzrosło ponad dwukrotnie; dla niektórych ludzi może to być zbyt duża dawka. O swoich badaniach Cho z kolegami piszą w "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine".
U hodowanych myszy rak nie rozwija się tak samo jak u ludzi; naukowcy podkreślają, że ich badanie nie wykazuje, że dodatki żywnościowe przyczyniają się do rozwoju raka u ludzi.
Na raka płuc umiera 1,2 mln ludzi rocznie. Palenie uważane jest za najważniejszą przyczynę raka płuc, u większości palaczy nie dochodzi jednak do jego rozwoju. Dlatego naukowcy szukają innych czynników sprzyjających powstawaniu raka płuc.