Witamina D - ona przedłuży twoje życie

Naukowcy dowiedli zbawienne działanie witaminy D na długość trwania ludzkiego życia.

de
de123RF/PICSEL
Witaminę D można bardzo latwo przyswoićRMF24

Zbyt niski poziom witaminy D we krwi dwukrotnie zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu - ogłosili uczeni z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego. Do wyników badań dotarł serwis "Medexpress".

Naukowcy przeanalizowali wyniki 32 badań, które zostały przeprowadzone w 14 krajach w latach 1966-2013. Były one poświęcone zbadaniu zależności pomiędzy śmiertelnością a stężeniem witaminy D w organizmie. Łącznie badania te objęły ponad 566 tys. osób.

Analiza wykazała, iż poziom graniczny witaminy D, poniżej którego ryzyko zgonu zwiększa się aż dwukrotnie, wynosi 30 ng/ml. Autorzy podkreślają, że aż dwie trzecie populacji USA ma niższe stężenia tej witaminy D we krwi.- Kilka lata temu amerykański Institute of Medicine (IOM) stwierdził jednoznacznie, że zbyt niskie stężenia witaminy D we krwi są niebezpieczne. Nasze badanie poszło o krok dalej. Odkryliśmy, że niedobory tej witaminy mają związek z większym ryzykiem przedwczesnej śmierci z powodu wszelkich schorzeń, nie tylko chorób kości, na czym skupili się specjaliści z IOM - wyjaśnia prof. Cedric Garland, główny autor analizy.Naukowiec podkreśla też, że witamina D jest bezpieczna, gdy zażywa się ją w odpowiednich dawkach, czyli do 4000 jednostek międzynarodowych (IU) na dobę..Witamina D (jako witamina D2, czyli ergokalcyferol i witamina D3 czyli cholekalcyferol) pełni istotną funkcję w regulowaniu przemiany wapnia i fosforu oraz tworzeniu kości. Witamina ta wzmaga wchłanianie wapnia i fosforu z jelit, a także hamuje ilość wapnia wydalanego z organizmu. Jest także niezbędna do optymalnego formowania układu szkieletowego, pośrednio wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca. Witamina D syntetyzowana jest przez organizm pod wpływem światła słonecznego, występuje w tranie z wątroby ryby, sardynkach, makrelach, śledziach, łososiu, tuńczyku, żółtku jaja, wątrobie, mleku i jego przetworach.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas