Aspartam jednak zły? Popularny słodzik a udary i problemy z sercem

Aspartam od dawna reklamowany jest jako bezkaloryczna alternatywa dla cukru i powszechnie stosowany w wielu popularnych produktach. Jednocześnie jego wpływ na zdrowie często jest przedmiotem dyskusji, bo część osób uważa, że nie jest wcale taki "idealny", a najnowsze badania sugerują, że coś może być na rzeczy.

Aspartam jednak szkodzi? Znowu nie ma zgody ekspertów
Aspartam jednak szkodzi? Znowu nie ma zgody ekspertów123RF/PICSEL

Badanie opublikowane w czasopiśmie naukowym Cell Metabolism, prowadzone przez naukowców z Chin, Szwecji i USA, wskazuje na potencjalnie negatywny wpływ aspartamu na układ naczyniowy. A przynajmniej myszy, które przez 12 tygodni były karmione dawką aspartamu odpowiadającą trzem puszkom dietetycznego napoju dziennie. W porównaniu do grupy kontrolnej, zwierzęta te miały większe blaszki miażdżycowe w tętnicach oraz wyższy poziom stanu zapalnego, co jest powiązane z chorobami serca.

Odkryli nowy mechanizm działania aspartamu

Aspartam powoduje wzrost poziomu insuliny, co przyczynia się do miażdżycy – choroby charakteryzującej się odkładaniem tłuszczu w naczyniach krwionośnych. Naukowcy zidentyfikowali mechanizm tego procesu: sygnał immunologiczny CX3CL1, który aktywuje się pod wpływem insuliny, przyciąga komórki układu odpornościowego, prowadząc do stanu zapalnego naczyń i problemów kardiologicznych.

Badacze odkryli również, że usunięcie receptorów dla CX3CL1 u myszy zapobiega odkładaniu się blaszek miażdżycowych, może otworzyć nowe opcje leczenia chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym naczyń krwionośnych, jak udar, zapalenie stawów i cukrzyca. Jak podkreśla jednak Yihao Cao z Karolinska Institute, konieczne są dalsze badania na ludziach, aby dokładnie określić długoterminowe skutki spożycia aspartamu.

Czy powinniśmy się martwić?

Zwłaszcza że chociaż część ekspertów uważa te wyniki za kolejne ostrzeżenie przed sztucznymi słodzikami i sugeruje ich ograniczenie jako prosty krok w kierunku ochrony przed zawałem serca i udarem, to nie wszyscy uważają te wyniki za bezpośrednio odnoszące się do ludzi.

Dr Ian Musgrave z Uniwersytetu w Adelajdzie podkreśla, że badanie przeprowadzono na genetycznie zmodyfikowanych myszach pozbawionych kluczowego transportera lipidów i karmionych dietą wysokotłuszczową. Jego zdaniem model ten nie odzwierciedla typowych warunków u ludzi, ponadto badanie nie porównywało wpływu aspartamu z cukrem ani nie analizowało redukcji kalorii wynikającej z jego spożycia.

Prof. Oliver Jone z RMIT University in Melbourne wskazuje zaś, że ma kilka obaw związanych z tym badaniem, m.in. to, że autorzy twierdzą, że spożycie aspartamu przez dorosłych i dzieci "często przekracza poziomy zalecane przez FDA", co jest jego zdaniem wysoce nieprawdopodobne. Dopuszczone przez FDA dzienne spożycie aspartamu wynosi 50 mg na kilogram masy ciała na dzień, więc dla osoby ważącej 80 kg bezpieczna dawka wynosi 4000 mg, a puszka napoju dietetycznego zawiera około 200 mg aspartamu - potrzeba więc 20 puszek napoju dietetycznego dziennie, aby uzyskać tę dawkę.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 88 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?