Soki owocowe i słodkie napoje drastycznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka

Właśnie doczekaliśmy się publikacji wyników szeroko zakrojonych badań na temat wpływu napojów słodzonych i soków owocowych na ryzyku zachorowania na raka, a te są krótko mówiąc mocno zaskakujące.

Soki owocowe i słodkie napoje drastycznie zwiększają ryzyko zachorowania na raka
Soki owocowe i słodkie napoje drastycznie zwiększają ryzyko zachorowania na rakaGeekweek

I choć naukowcy nie mówią wprost, że soki owocowe są szkodliwe, to wyniki ich badań mówią same za siebie, ale od początku. Mówimy o badaniach na naprawdę dużą skalę, bo obejmowały one 100 tysięcy osób, które monitorowano przez ok. 5 lat. Osoby biorące udział w teście same zbierały dane, każdego dnia wypełniając 3 specjalne formularze, a następnie co pół roku przekazywały je badaczom, wraz z informacjami o swojej aktualnej wadze. Zebrane dokumenty pozwoliły zaś wysnuć teorię, że już 100 ml słodzonych napojów dziennie wystarczy, by podnieść ryzyko wystąpienia raka aż o 18%.

Co jednak najbardziej szokujące, taki sam rezultat fundują nam 100% soki owocowe, podczas gdy nie zauważono podobnych powiązań z pożywieniem i napojami ze sztucznymi słodzikami. Poza tym, warto pamiętać, że to nie pierwsze badania łączące słodzone napoje z nowotworami, bo podobny związek wykazali w zeszłym roku Australijczycy, wskazując na zwiększone ryzyko wystąpienia 11 różnych rodzajów raka. Pytanie tylko, czy faktycznie tak właśnie jest, bo nie wszyscy naukowcy się z tym zgadzają.

Nikolai Petrovsky, czyli endokrynolog z Flinders University w Australii, sugeruje bowiem, że to duża nadinterpretacja i jego zdaniem należy wziąć pod uwagą również inne czynniki, związane ze stylem życia i żywienia badanych, bo duże spożycie słodzonych napojów może sugerować kiepską dietę w ogóle, stąd też większe ryzyko zachorowania na raka. W jednym badacze i lekarze są jednak zgodni, nadwaga i cukrzyca podnoszą ryzyko zachorowania na nowotwory, a spożycie słodzonych napojów jest dodatkowym czynnikiem obciążającym.

Taką właśnie zależność wskazywały badania z 2014 roku, kiedy to podsumowano trwające 13 lat testy na 350 tysiącach osób, w których nie udało się wykazać bezpośredniego związku między spożywanym cukrem i rakiem. Wtedy właśnie padł pomysł, że być może chodzi o cukrzycę i nadwagę przez niego powodowane, które prowadzą właśnie do zwiększonego ryzyka zachorowania. Dlatego też najważniejsze jest, żeby kontrolować nie tylko spożycie słodzonych napojów, ale i całą swoją dietę, pamiętając jednak, że naturalne soki potrafią być tu równie niebezpieczne.

Źródło: GeekWeek.pl/newatlas

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas