"Żołądek deserowy" to fakt. Naukowcy w końcu go znaleźli

Niby zjedliśmy już obiad i jesteśmy najedzeni po przysłowiowy korek, ale kiedy na stole pojawia się deser, w żołądku nagle robi się miejsce. Znacie to? Jak się okazuje, tzw. żołądek deserowy to fakt i odpowiada za niego nasz mózg, który oszukuje nas, byśmy sięgnęli po coś słodkiego, nawet jeśli jesteśmy pełni.

Wystarczy, że cukier jest obok. Mózg już wie, co robić!
Wystarczy, że cukier jest obok. Mózg już wie, co robić!123RF/PICSEL

Uczucie sytości po posiłku nie pochodzi jedynie z żołądka, odpowiada za nie również mózg, a konkretniej neurony proopiomelanokortynowe (POMC) w podwzgórzu - to one wysyłają sygnał, że powinniśmy przestać jeść. Badacze Max Planck Institute odkryli jednak, że mają one również drugą, dość zaskakującą funkcję. Oprócz informowania o sytości, wysyłają również sygnały do sąsiedniego obszaru mózgu - jąder przykomorowych wzgórza, uwalniający hormon zwany β-endorfiną.

Cukier ma wyjątkową moc

Ta substancja aktywuje ścieżkę opioidową, która pobudza specyficzny apetyt na cukier. Co więcej, wystarczy sama świadomość obecności słodkiego w pobliżu, by mechanizm się uruchomił, a jedzenie deseru wywołało efekt nagrody, skłaniając nas do dalszego sięgania po słodycze. Naukowcy zauważyli, że ta "deserowa ścieżka" w mózgu reaguje wyłącznie na cukier - po posiłku bogatym w tłuszcze lub inne składniki mechanizm pozostaje nieaktywny.

Z ewolucyjnego punktu widzenia to ma sens: cukier był rzadki w naturze, ale dostarczał szybkiej energii. Mózg jest zaprogramowany tak, by spożywać cukier, gdy tylko jest dostępny
wyjaśnia Henning Fenselau, autor badania.

Aby potwierdzić swoją hipotezę, badacze zablokowali tę ścieżkę opioidową u myszy. Okazało się, że najedzone gryzonie były w stanie oprzeć się pokusie słodyczy. Co ciekawe, głodne myszy nadal chętnie jadły cukier, nawet przy zablokowanym mechanizmie β-endorfiny, co sugeruje, że "deserowy żołądek" działa niezależnie od podstawowego apetytu.

Czy da się wyłączyć ochotę na słodycze?

Aby sprawdzić, czy podobny mechanizm występuje u ludzi, badacze podali ochotnikom roztwór cukru i zaobserwowali aktywację tych samych obszarów mózgu. To odkrycie sugeruje, że blokowanie tej ścieżki mogłoby być nowym sposobem na kontrolę objadania się i leczenie otyłości. Nie należy jednak zapominać, że chociaż mózg odgrywa kluczową rolę w tym procesie, nie jest jedynym czynnikiem i inne badania wskazują, że mikroflora jelitowa również wpływa na naszą ochotę na słodycze, co jeszcze bardziej komplikuje temat.

Istnieją już leki blokujące receptory opioidowe w mózgu, ale ich efekt odchudzający jest mniejszy niż w przypadku popularnych zastrzyków tłumiących apetyt. Uważamy, że ich połączenie mogłoby być skuteczniejsze, ale wymaga to dalszych badań
mówi Fenselau.
Jak ugotować idealne jajko? Naukowcy opracowali przepis© 2025 Associated Press
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?