Brazylijskie jagody zwiększają skuteczność immunoterapii
Kanadyjscy naukowcy odkryli, że brazylijska jagoda camu camu, znana ze swoich właściwości ochronnych przed otyłością i cukrzycą, może także pomóc w leczeniu nowotworów.
Camu camu, to tak naprawdę Myrciaria dubia - roślina z rodziny mirtowatych. Pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej z dorzecza Amazonki, rośnie na obszarach bagnistych lub okresowo zalewanych. Owoce są jadalne, ale bardzo kwaśne. Zawierają więcej witaminy C niż jakiekolwiek inne owoce.
Jagody camu camu od dawna są stosowane w medycynie naturalnej. Teraz naukowcy z Université de Montréal pod kierownictwem prof. Bertranda Routy pokazali, że kastalagina - związek zawarty w owocach camu camu - może mieć pozytywny wpływ na skuteczność immunoterapii.
- Udowodniliśmy, że kastalagina, polifenol działający jako prebiotyk, modyfikuje mikrobiom jelitowy i poprawia odpowiedź na immunoterapię, nawet w przypadku nowotworów opornych na ten rodzaj leczenia - powiedział Bertrand Routy.
W ostatnich latach tzw. inhibitory punktów kontrolnych układu odpornościowego (ICI) dały pacjentom nową nadzieję, że ich układy odpornościowe mogą pokonać nowotwory, pozwalając na opracowanie nowych terapii ukierunkowanych na czerniaka i raka płuc. Niestety, immunoterapia wykazuje długotrwałą skuteczność tylko u niektórych pacjentów, dlatego naukowcy z całego świata poszukują nowych metod terapeutycznych.
- Aby ocenić korzystne działanie kastalaginy, podaliśmy doustnie prebiotyk myszom, które otrzymały przeszczep mikroflory jelitowej od zwierząt odpornych na ICI. Odkryliśmy, że kastalagina wiąże się z korzystną bakterią jelitową - Ruminococcus bromii - i promuje odpowiedź przeciwnowotworową - dodał Routy.
Eksperymentalna terapia wkrótce zostanie przetestowana u ludzi. Naukowcy już rekrutują 45 pacjentów z rakiem płuc lub czerniakiem, którym zostaną podane jagody camu camu i ICI.