Gotowanie na gazie gorsze dla zdrowia niż życie w zanieczyszczonym mieście
Jak wynika z nowych badań, gotowanie na kuchence gazowej może być gorsze dla naszego zdrowia niż życie w zanieczyszczonym mieście - emitowany przez nie dwutlenek azotu podrażnia płuca i może dostać się do krwioobiegu, zwiększając ryzyko wielu chorób serca.
Chociaż szefowie kuchni nie bez przyczyny chętniej sięgają po kuchenki gazowe i chodzi nie tylko o spektakularne płomienie podczas kręcenia programów telewizyjnych, powinniśmy rozważyć przesiadkę na elektryczny alternatywy. A przynajmniej tak wynika z nowych badań, które sugerują, że kuchenki gazowe wytwarzają dwutlenek azotu i cząstki stałe, czyli niebezpieczne toksyny znajdujące się w spalinach drogowych, które podrażniają płuca i mogą przedostać się do krwioobiegu, zwiększając ryzyko chorób serca, raka i Alzheimera.
Dla zdrowia wymień kuchenkę na elektryczną
Naukowcy wskazują, że kuchenki gazowe powodują skoki powietrza w pomieszczeniach wielokrotnie większe niż na ruchliwej ulicy miasta i są jednym z głównych źródeł zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach, a wśród grup najbardziej narażonych wymieniają dzieci i osoby starsze. Co więcej, z innego badania dowiadujemy się, że używanie kuchenek gazowych odpowiada za jeden na osiem przypadków astmy dziecięcej w Stanach Zjednoczonych.
Wiele dzieci było w rzeczywistości narażonych na więcej zanieczyszczeń w domu wieczorami, kiedy jedno z rodziców gotowało, niż w drodze do szkoły (...) Jeśli w gospodarstwie domowym jest dziecko z astmą, będzie ono miało więcej objawów, niż gdyby nie miało w domu kuchenki gazowej
Zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach to problem, który dopiero zaczyna doganiać swój zewnętrzny odpowiednik, ale naukowcy są przekonani, że nie można go bagatelizować. A jest on tym większy, w im mniejszym domu czy mieszkaniu żyjemy, bo pojawia się tu problem z odpowiednią wentylacją.
Co więcej, kuchenki gazowe napędzają również globalne ocieplenie, bo jak wynika z badania przeprowadzonego w USA wykazało, że metan wyciekający z pieców ma wpływ na klimat porównywalny z emisją dwutlenku węgla z około 500 000 samochodów benzynowych. W Unii Europejskiej gotowanie na gazie może zaś narazić ponad 100 milionów ludzi na poziomy zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach, które naruszałyby unijne przepisy!
W związku z tym naukowcy wzywają do umieszczania na wszystkich kuchenkach gazowych etykiet ostrzegawczych, a użytkowników do przestawienia się na kuchenki elektryczne. Jeśli taka opcja nie wchodzi w grę, warto chociaż ograniczać szkody, np. korzystając z wyciągów, a w ostateczności otwierając okna.
Można argumentować, że ryzyko związane z kuchenką gazową jest prawdopodobnie większe niż życie w zanieczyszczonym mieście