Miłość do fast foodów mamy w genach
Amerykańscy badacze odkryli, że ludzie, którzy uwielbiają tłuste jedzenie, mają specyficzną postać jednego z genów. To on utrudnia im przejście na niskotłuszczową dietę i zaburza sposób, w jaki postrzegają potrawy.
Dlaczego lubimy tłuste potrawy?
Kolejnym elementem eksperymentu był kwestionariusz preferencji żywieniowych. Uczestnicy badania zaznaczali, jak bardzo lubią jeść produkty z dużą zawartością tłuszczu - frytki, hot dogi, bekon, smażonego kurczaka, majonez itp.
Na koniec uczeni pobrali próbki śliny wszystkich badanych osób. Wyodrębnili z nich fragmenty DNA po to, by sprawdzić, jaką formę genu CD36 ma dana osoba. Wyniki badań genetycznych porównali z odpowiedziami udzielanymi przez uczestników w poprzednich częściach eksperymentu.
Nowe diety i niskotłuszczowe produkty
- Wyniki naszych badań sugerują, że ludzie z nietypową formą CD36 bardziej niż inni lubią tłuste jedzenie. To może powodować u nich otyłość i inne problemy zdrowotne - mówią autorzy eksperymentu.
- Mamy nadzieję, że nasze badania pomogą w tworzeniu nowych rodzajów diet i produkcji takich produktów o niskiej zawartości tłuszczu, które będą smakować lepiej - dodają badacze.