Nawet pszczoły pomagają rodzinom dotkniętym wojną w Ukrainie

Brytyjscy naukowcy przyznają, że pomagali ukraińskim pszczelarzom w opracowaniu innowacyjnych opakowań woskowych do łatwo psującej się żywności, które mają chronić ją na wypadek przerw w dostawie czy braku prądu wywołanych rosyjskimi atakami.

Brytyjscy naukowcy przyznają, że pomagali ukraińskim pszczelarzom w opracowaniu innowacyjnych opakowań woskowych do łatwo psującej się żywności, które mają chronić ją na wypadek przerw w dostawie czy braku prądu wywołanych rosyjskimi atakami.
Pszczoły na ratunek żywności. Naukowcy mają pomysł /123RF/PICSEL

Jak przekonują naukowcy, na których pracę zwracają uwagę dziennikarze BBC w swojej nowej publikacji, wosk pszczeli może odegrać kluczową rolę w konserwowaniu żywności w strefach objętych konfliktem, jak np. Ukraina. Brytyjscy badacze pomagali nawet pszczelarzom w tym kraju w opracowaniu nowych opakowań woskowych do łatwo psującej się żywności, chroniących zapasy w obliczu rosyjskich ataków. 

W ostatnich miesiącach Rosja regularnie atakuje infrastrukturę energetyczną Ukrainy, powodując przerwy w dostawie prądu, co oznacza, że latem w niektórych obszarach może nie być możliwości korzystania z lodówek. Tymczasem Ukraina jest największym producentem miodu w Europie, więc badacze z Cardiff analizują, w jaki sposób wykorzystać tę zaletę

Pszczoły na ratunek żywności

Reklama

Dodaje też, że w celu stworzenia opakowań, które mogą konserwować żywność, jego zespół badawczy opracował różne "receptury", łączące zwykłe produkty, prawdopodobnie wciąż dostępne w strefach działań wojennych. To z kolei efekt wielu eksperymentów, które pozwoliły wyłonić najskuteczniejsze środki.

A o czym dokładnie mowa? Jak wyjaśniają badacze, "kawałek materiału lub nawet papieru" łączy się z woskiem pszczelim i innymi naturalnie występującymi roślinami przeciwdrobnoustrojowymi, jak szałwia. Warto tu dodać, że na rynku są już dostępne opakowania z wosku pszczelego, które tradycyjnie stosowane są w celu przedłużenia trwałości kanapek, ale po odpowiedniej modyfikacji można je również z dużą skutecznością stosować do innych produktów.

Międzynarodowa współpraca naukowa

W ramach wysiłków mających na celu pomóc Ukraińcom w przechowywaniu żywności podczas trudnych letnich miesięcy, zespół badaczy Uniwersytetu w Cardiff współpracował z naukowcami i pszczelarzami z Kijowa, testując ule w całym kraju i sprawdzając, które z nich najlepiej nadają się do tego zadania. Bo jak przekonują Brytyjczycy, Ukraińcy mają dużo pszczół i dużo wosku, więc naprawdę można pochylić się nad tą kwestią, by wybrać najlepsze rozwiązanie. 

I chociaż nawet to najskuteczniejsze nie zastąpi lodówki, to zdaniem autorów pomysłu wosk pszczeli o odpowiedniej charakterystyce jest w stanie przedłużyć świeżość żywności o kilka dni. Ukraińscy naukowcy z Politechniki w Charkowie rozpowszechniają więc informacje z Uniwersytetu w Cardiff w Internecie i mediach społecznościowych, mając nadzieję, że Ukraińcy będą mogli tego lata spróbować tej metody i uniknąć m.in. zatruć pokarmowych, a zainteresowanie tematem wyraziło też ukraińskie wojsko.

***

Co myślisz o pracy redakcji Geekweeka? Oceń nas! Twoje zdanie ma dla nas znaczenie. 

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy