Sernik wydrukowany w 3D to przyszłość zaopatrzenia w żywność
Ten sernik wygląda trochę inaczej niż tradycyjny, jednak w smaku dorównuje tym wypiekanym. Dzięki jego warstwowej konstrukcji, zdeterminowanej przez technikę druku 3D, każdy zawarty w nim smak uderza osobno.
Zespół z Creative Machines Lab z Uniwersytetu Columbia przez ostatnie kilka lat pracował nad udoskonaleniem druku 3D wykorzystywanego do produkcji żywności. Drukarki te wyposażone są w specjalne lasery, aby jak najlepiej dopracować technikę tworzenia przetworzonej żywności.
Jak wypada żywność wydrukowana w drukarce 3D w porównaniu z tradycyjną? Czy może zawierać więcej substancji odżywczych bądź lepiej smakować? Na te pytania starali odpowiedzieć się naukowcy w nowym artykule „Perspective”. Główny autor doktor habilitowany Jonathan Blutinger stara się rozjaśnić wszystkie kwestie dotyczące żywności produkowanej w ten sposób.