Jesteś keto? Możesz być w podwyższonym ryzyku chorób sercowo-naczyniowych!

Według najnowszych badań niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa dieta ketogeniczna może wiązać się z wyższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Naukowcy przebadali 305 osób stosujących dietę ketogeniczną z około 1200 osób stosujących standardową dietę, posiłkując się informacjami zdrowotnymi z brytyjskiej bazy danych UK Biobank, która monitorowała zdrowie pacjentów przez co najmniej 10 lat. 

Powiedział główny autor badania, dr Iulia Iatan z Healthy Heart Program Prevention Clinic, St. Paul's Hospital i University of British Columbia's Center for Heart Lung Innovation w Vancouver w Kanadzie. 

Keto a choroby sercowo-naczyniowe

Naukowcy przyjęli w badaniu, że dieta ketogeniczna opiera się na podziale całkowitej dziennej liczby kalorii w 45% dostarczonych w postaci tłuszczy oraz 25% w postaci węglowodanów. Badania te podjęto ze względu na wzrost zachorowań pacjentów oddziału kardiologicznego, którzy byli na tej diecie, na hipercholesterolemię. 

Reklama

Badanie wykazało, że spożywanie w przeważającej ilości tłuszczy i minimalnej ilości węglowodanów powiązane jest z występowaniem podwyższonego „złego” cholesterolu, a co za tym idzie, z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Mówimy tu między innymi o zatorach żylnych, zawałach serca czy udarach mózgu. W grupie badanych przeważało spożycie tłuszczów odzwierzęcych, które było niemal dwukrotnie wyższe w porównaniu do grupy kontrolnej, co również miało istotny wpływ na przebieg obserwacji. 

Tłuszcze zwierzęce, a ryzyko zachorowań

Dieta ketogeniczna dopuszcza spożywanie dużej ilości tłuszczów nasyconych, takich jak smalec, majonez, masło, pełnotłuste mleko czy ser. Powoduje to zwiększenie produkcji złego cholesterolu, który może gromadzić się w tętnicach, co ogranicza dopływ krwi do serca i mózgu. Zwróćmy uwagę na to, że tłuszcze można pozyskiwać ze zdrowszych źródeł, jak orzechy, awokado nasiona czy oliwa z oliwek.

Stwierdzili naukowcy w oficjalnym komunikacie prasowym.

Nie chodzi tutaj o bezpośredni związek przyczynowo-skutkowy, jednak można wykazać pewne powiązanie między dietą ketogeniczną, a podwyższonym ryzykiem chorób naczyniowo-sercowych. Należy również podkreślić, że badanie dotyczyło jedynie Brytyjczyków i nie obejmowało innych grup oraz dotyczyło niewielkiej ilości osób.   

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy