„Gen smakowitości” już wkrótce wróci do sklepowych pomidorów

Wszyscy dobrze wiemy, jak to jest z pomidorami - w sezonie zajadamy się nimi niemal każdego dnia, by później tęsknić za nimi długie miesiące, bo te kupowane w sklepach zimą nie mają kompletnie smaku. Czy jest na to sposób?

„Gen smakowitości” już wkrótce wróci do sklepowych pomidorów
„Gen smakowitości” już wkrótce wróci do sklepowych pomidorówGeekweek

Okazuje się, że tak, a brak smaku importowanych pomidorów wynika po prostu z takich, a nie innych praktyk hodowców - Ci przez lata stawiali bowiem na geny odpowiadające za zdolność przetrwania  w transporcie, poświęcając w zamian smak. Z pomocą przychodzą jednak naukowcy, którym udało się stworzyć „gen smakowitości” ze wszystkich uprawianych do dziś przez człowieka i rosnących dzikich pomidorów, który można włączyć do współczesnych niesmacznych odmian.

Pełną sekwencję genomu pomidora poznaliśmy już w 2012 roku, kiedy to okazało się, że składa się on z 35 000 genów rozmieszczonych na 12 chromosomach. Wtedy mieliśmy jednak do czynienia z jedną tylko odmianą, a mianowicie Heinz 1706, a dzięki ostatnim badaniom udało się poddać podobnej procedurze również inne, jak choćby zdecydowanie bardziej smaczną heirloom, zanim tę poddano modyfikacjom, żeby wydłużyć jej sklepowe życie.

A mówiąc precyzyjniej, Amerykanie poddali badaniom genom wszystkie uprawiane powszechnie gatunki pomidorów, co oznacza geny z ponad 725 różnych odmian pomidorów - wtedy właśnie okazało się, że w bazowym genomie Heinz 1706 nie było aż 4873 wyodrębnionych przez nich genów. To odkrycie daje dużo nowych narzędzi i możliwości, dzięki którym hodowcy mogą opracować smaczniejsze, zdrowsze i dłużej leżakujące na półkach odmiany. A jeżeli chodzi o sam smak, to szczególną uwagę zwrócił jeden konkretny gen, czyli TomLoxC.

Ten nadawać ma podobno wyjątkowy kwiatowo-owocowy smak pomidorom, a wszystko przez zwiększoną produkcję organicznych związków chemicznych zwanych apokarotenoidami. Co ciekawe, znaleziono go jedynie w 2% pomidorów odmian heirloom, ale w 90% mniejszych dzikich pomidorów, co wyjaśniałoby tak dużą różnicę w smaku. I choć to bardzo świeże odkrycie, to już cieszy się ogromnym zainteresowaniem i jest nadzieja, że hodowcy w końcu znowu skupią się na smaku pomidorów - trzymamy kciuki, bo smak lata zimą byłby nie do przecenienia!

Źródło: GeekWeek.pl/newatlas

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas