„Gen smakowitości” już wkrótce wróci do sklepowych pomidorów
Wszyscy dobrze wiemy, jak to jest z pomidorami - w sezonie zajadamy się nimi niemal każdego dnia, by później tęsknić za nimi długie miesiące, bo te kupowane w sklepach zimą nie mają kompletnie smaku. Czy jest na to sposób?
Okazuje się, że tak, a brak smaku importowanych pomidorów wynika po prostu z takich, a nie innych praktyk hodowców - Ci przez lata stawiali bowiem na geny odpowiadające za zdolność przetrwania w transporcie, poświęcając w zamian smak. Z pomocą przychodzą jednak naukowcy, którym udało się stworzyć „gen smakowitości” ze wszystkich uprawianych do dziś przez człowieka i rosnących dzikich pomidorów, który można włączyć do współczesnych niesmacznych odmian.
Pełną sekwencję genomu pomidora poznaliśmy już w 2012 roku, kiedy to okazało się, że składa się on z 35 000 genów rozmieszczonych na 12 chromosomach. Wtedy mieliśmy jednak do czynienia z jedną tylko odmianą, a mianowicie Heinz 1706, a dzięki ostatnim badaniom udało się poddać podobnej procedurze również inne, jak choćby zdecydowanie bardziej smaczną heirloom, zanim tę poddano modyfikacjom, żeby wydłużyć jej sklepowe życie.
A mówiąc precyzyjniej, Amerykanie poddali badaniom genom wszystkie uprawiane powszechnie gatunki pomidorów, co oznacza geny z ponad 725 różnych odmian pomidorów - wtedy właśnie okazało się, że w bazowym genomie Heinz 1706 nie było aż 4873 wyodrębnionych przez nich genów. To odkrycie daje dużo nowych narzędzi i możliwości, dzięki którym hodowcy mogą opracować smaczniejsze, zdrowsze i dłużej leżakujące na półkach odmiany. A jeżeli chodzi o sam smak, to szczególną uwagę zwrócił jeden konkretny gen, czyli TomLoxC.
Ten nadawać ma podobno wyjątkowy kwiatowo-owocowy smak pomidorom, a wszystko przez zwiększoną produkcję organicznych związków chemicznych zwanych apokarotenoidami. Co ciekawe, znaleziono go jedynie w 2% pomidorów odmian heirloom, ale w 90% mniejszych dzikich pomidorów, co wyjaśniałoby tak dużą różnicę w smaku. I choć to bardzo świeże odkrycie, to już cieszy się ogromnym zainteresowaniem i jest nadzieja, że hodowcy w końcu znowu skupią się na smaku pomidorów - trzymamy kciuki, bo smak lata zimą byłby nie do przecenienia!
Źródło: GeekWeek.pl/newatlas