Francuskie winnice. Historia 8 miliardów butelek
Uprawa winorośli na terenach dzisiejszej Francji sięga jeszcze czasów greckich osadników, którzy około 600 r. p.n.e. przywieźli pierwsze krzewy winne na południowe wybrzeże kraju. Do dziś Francja kojarzy się głównie z winami i serami.
Po założeniu przez Rzymian portu w Narbonie (dzisiejsza Langwedocja) wino i winorośl podróżowały dwoma szlakami w głąb Francji: wzdłuż Garonny do Bordeaux i wzdłuż Rodanu na północny wschód. Winiarstwo dotarło dzięki temu daleko na północ - do Doliny Loary i do Szampanii.
W średniowieczu głównymi ośrodkami winiarskimi były klasztory, zwłaszcza cysterskie i benedyktyńskie. Gdy Bordeaux dostało się w ręce Plantagenetów, tamtejsze wina trafiły na rynek angielski. Kryzys przyszedł w drugiej połowie XIX w. wraz z plagą filoksery - przywleczonej z Ameryki Północnej mszycy, która dziesiątkowała francuskie winnice. Wojny światowe i kryzys ekonomiczny nie pomagały winiarzom w pierwszej połowie XX w.
W latach 1930. zaczęto wprowadzać system zastrzeżonych nazw pochodzenia (AOC) dla poszczególnych regionów i win. Odbudowany po II wojnie światowej przemysł winiarski nabrał rozpędu. Gdy w latach 1980. do głosu doszło nowe pokolenie winiarzy, coraz większą wagę zaczęto przywiązywać do jakości win.
Produkcja i style win
Dzięki szerokiej gamie autochtonicznych szczepów powstają tu wszystkie typy win. Pośród czerwonych znajdziemy młodziutkie gamay (Beaujolais), które wypija się w kilka tygodni po zbiorach, subtelne i eleganckie pinot noir z Burgundii, dostojne kupaże z Bordeaux mogące przetrwać w piwnicy dekady i tęgie, gorące syrah z południa kraju.
Wśród białych mamy lekkie, kwasowe muscadety z Doliny Loary, dojrzewające w beczkach burgundy z odmiany chardonnay, gamę win alzackich bliskich niemieckiej tradycji winiarskiej, wreszcie solidne kupaże sauvignon i sémilion
z Bordeaux.
We Francji powstają najsłynniejsze wina musujące świata, czyli szampany, najbardziej znane wina różowe z Prowansji oraz wina słodkie we wszystkich typach: od przypominających tokaje wina z Sauternes, Alzacji i Doliny Loary, przez wzmacniane muszkaty
z południa, po ciężkie, nieśmiertelne, słodkie wina czerwone Roussillon.
Koncept terroir
W kolejnych odcinkach będziemy przybliżać najpopularniejsze regiony, skąd pochodzą francuskie wina.
Materiały prasowe sieci Biedronka