Powstała wódka na bazie... fusów z kawy
Portugalski Uniwersytet Minho finalizuje działania służące wprowadzeniu do sprzedaży napoju alkoholowego wyprodukowanego na bazie fusów kawy. Nowy trunek przypomina wódkę.
Prace nad technologią przetwarzania odpadków kawy na alkohol prowadzone były od początku ub.r. w laboratoriach uczelni w Bradze. Z początkiem tego roku rozpoczęto starania o komercjalizację napoju, ktry nie posiada jeszcze nazwy.
Jak powiedziała koordynatorka prac zespołu badawczego dr Solange Mussatto, produkt uzyskany przez naukowców z Uniwersytetu Minho jest pierwszym napojem wprodukowanym bezpośrednio z fusów kawy.
- Resztki kawy mają bardzo dużą wartość handlową ponieważ odpadki stanowią aż 80 proc. ziarna kawowego. Niestety, przez wiele lat uczeni nie potrafili dobrze wykorzystać tych walorów - dodała Solange Mussatto.
Badaczka przypomniała, że nowy produkt jest destylatem o zawartości 40 proc. etanolu oraz aromatu kawowego. Podkreśliła, że jego produkcja, z uwagi na użycie odpadków, różni się zasadniczo od wyrobu likierów bezpośrednio z ziaren kawy.
- Nasz napój powstał w efekcie rozpuszczenia wysuszonych fusów kawy w gotującej się wodzie. Następnie substancja ta została wzbogacona o cukier i drożdże w celu jej fermentacji. Choć proces ten wydaje się niezwykle prosty, to jednak w skali przemysłowej istnieje problem z zapewnieniem dużych ilości nieskażonych odpadkw kawowych o wysokiej jakości - wyjaśniła dr Mussatto.
Przedstawicielka portugalskiej uczelni ujawniła, że po opantentowaniu napoju wyrabianego na bazie kawowych fusów uniwersytet rozpoczął rozmowy z firmami zainteresowanymi wprowadzeniem oryginalnego trunku na rynek.
Technologia opracowana przez portugalskich naukowców dostrzeżona została już przez międzynarodowych badaczy, a magazyn "Time" zaliczył ją do 25 największych odkryć minionego roku.
Nad zagospodarowaniem fusów z kawy pracują też uczeni lizbońskiego Uniwersytetu Nowego we współpracy z producentem kawy spółką Delta Cafes. Kierownictwo portugalskiej firmy szacuje, że co roku gromadzi ona 20 tys. ton kawowych fusów.
Głównym celem współpracy, na bazie projektu o nazwie ReThink, jest zbieranie z portugalskich zakładów gastronomicznych odpadków kawy, suszenie ich, a następnie kierowanie jak surowca do przemysłu kosmetycznego, energetycznego i rolnictwa.