Warasubo: Obcy z innej planety? Nie, to japońska przekąska
Odontamblyopus zadziwia nie tylko swoją nazwą. Ten rodzaj ryby z okolic zatoki Morza Wschodniochińskiego nazywany jest "obcym z Ariake-kai". Zobaczcie dlaczego!

Przezroczysta skóra, cienkie, ale ostre zęby i wygląd żywcem wyjęty z serii filmów "Obcy". Warasubo, bo tak nazywają to stworzenie Japończycy, faktycznie przeraża, jednak nadaje się do jedzenia. I to na kilka różnych sposobów!
Ten egzotyczny, nawet jak na Kraj Kwitnącej Wiśni, przysmak ma naprawdę wielu miłośników, którzy zajadają się rybami Odontamblyopus z grilla.
Warasubo na wyspie japońskiej wyspie Kiusiu często jest składnikiem ramenu. W suszonej formie służy za przekąskę do piwa lub ciepłego sake.
Trzeba przy tym dodać, że ryby po procesie usunięcia z nich wody wyglądają jeszcze bardziej złowieszczo...
Mimo to "kosmiczne" ryby zostały uznane za jeden z produktów regionalnych. Nie brakuje turystów, którzy paczkę suszonych warasubo zabierają na pamiątkę. Niezwykle oryginalną, ale jednak straszną pamiątkę...