Przerażające dane: masowo trwonimy jedzenie

Marnotrawco jedzenia przez kraje wysoko rozwinięte stało się olbrzymim problemem, ale i wyzwaniem dla ekspertów w dziedzinie żywności. Dwóch śmiałków próbuje udowodnić światu, że to, co zazwyczaj ląduje w naszym koszu na śmieci, powinno znaleźć się na talerzu.

article cover
materiały prasowe
Wyrzucamy do kosza aż 50 proc. żywności, którą produkujemy
Wyrzucamy do kosza aż 50 proc. żywności, którą produkujemymateriały prasowe

Jedzenie jest nam niezbędne do przeżycia, ale stanowi również jedną z największych przyjemności. Wszyscy uwielbiamy rozpieszczać nasze podniebienia, więc z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Zatem jak to możliwe, że mając tak pozytywny stosunek do jedzenia, wyrzucamy dziś do kosza aż 50 proc. żywności, którą produkujemy i to nie dlatego że jest ona niejadalna, ale dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda?

Film pt. "Zjedz to" pokazuje proces marnotrawienia jedzenia zarówno na farmach produkujących żywność, jak i w naszych domach. Okazuje się, że co roku w USA wyrzuca się do kosza produkty warte miliony dolarów. Na dodatek dzieje się to w kraju, w którym 1/10 mieszkańców regularnie głoduje. Twórcy filmu zdecydowali się przez sześć miesięcy nie kupować jedzenia, lecz żywić się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Wynik tego eksperymentu okazał się niezwykle szokujący i zmusił ich do zastanowienia się nad naszym stosunkiem do żywności. Wniosek, który wynika jest przerażający - dziś na potęgę masowo trwonimy jedzenie.

Marnotrawco jedzenia przez kraje wysoko rozwinięte, stało się olbrzymim problemem
Marnotrawco jedzenia przez kraje wysoko rozwinięte, stało się olbrzymim problememmateriały prasowe

Autor, aktywista i wykładowca Tristram Stuart ujawnia szokujące dane dotyczące żywnościowych odpadów i nakłania do bardziej odpowiedzialnego zarządzania światowymi zasobami. Z kolei ekspertka Dana Gunders, autorka bloga o marnowaniu żywności grist.org, objaśnia, na czym polega nasza obsesja na temat dat ważności produktów. Jonathan Bloom, autor bloga wastedfood.com, tłumaczy, dlaczego marnujemy obecnie tyle jedzenia, jaki ma to wpływ i jak możemy temu przeciwdziałać.

Film dokumentalny pt. "Zjedz to" można zobaczyć 27 grudnia o godz. 22:00 na antenie kanału Polsat Doku.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas