Przerażające dane: masowo trwonimy jedzenie
Marnotrawco jedzenia przez kraje wysoko rozwinięte stało się olbrzymim problemem, ale i wyzwaniem dla ekspertów w dziedzinie żywności. Dwóch śmiałków próbuje udowodnić światu, że to, co zazwyczaj ląduje w naszym koszu na śmieci, powinno znaleźć się na talerzu.


Jedzenie jest nam niezbędne do przeżycia, ale stanowi również jedną z największych przyjemności. Wszyscy uwielbiamy rozpieszczać nasze podniebienia, więc z zapałem oglądamy kulinarne programy, magazyny i blogi. Zatem jak to możliwe, że mając tak pozytywny stosunek do jedzenia, wyrzucamy dziś do kosza aż 50 proc. żywności, którą produkujemy i to nie dlatego że jest ona niejadalna, ale dlatego, że źle i nieatrakcyjnie wygląda?
Film pt. "Zjedz to" pokazuje proces marnotrawienia jedzenia zarówno na farmach produkujących żywność, jak i w naszych domach. Okazuje się, że co roku w USA wyrzuca się do kosza produkty warte miliony dolarów. Na dodatek dzieje się to w kraju, w którym 1/10 mieszkańców regularnie głoduje. Twórcy filmu zdecydowali się przez sześć miesięcy nie kupować jedzenia, lecz żywić się wyłącznie produktami, które normalnie trafiłyby na śmietnik. Wynik tego eksperymentu okazał się niezwykle szokujący i zmusił ich do zastanowienia się nad naszym stosunkiem do żywności. Wniosek, który wynika jest przerażający - dziś na potęgę masowo trwonimy jedzenie.

Autor, aktywista i wykładowca Tristram Stuart ujawnia szokujące dane dotyczące żywnościowych odpadów i nakłania do bardziej odpowiedzialnego zarządzania światowymi zasobami. Z kolei ekspertka Dana Gunders, autorka bloga o marnowaniu żywności grist.org, objaśnia, na czym polega nasza obsesja na temat dat ważności produktów. Jonathan Bloom, autor bloga wastedfood.com, tłumaczy, dlaczego marnujemy obecnie tyle jedzenia, jaki ma to wpływ i jak możemy temu przeciwdziałać.
Film dokumentalny pt. "Zjedz to" można zobaczyć 27 grudnia o godz. 22:00 na antenie kanału Polsat Doku.