Trzymasz pomidory w lodówce? To błąd
To oficjalne - pomidory smakują gorzej, gdy są przechowywane w lodówce.
Wszystko przez pewne geny, które podczas spadku temperatury poniżej 12 stopni Celsjusza zaczynają wytwarzać związki chemiczne zmieniające smak pomidorów. To właśnie dlatego pomidory handlowe - które są zwykle chłodzone w celu opóźnienia dojrzewania i zapobiegania chorób - są uważane przez wielu za mniej smaczne od warzyw kupowanych bezpośrednio od rolników.
Smak pomidorów to kombinacja cukrów, kwasów i substancji lotnych bogatych w aminokwasy i estry o szczególnym składzie. Wcześniejsze badania wykazały, że niektóre z tych substancji lotnych są tracone, gdy przechowujemy pomidory w niskiej temperaturze. Naukowcy postanowili dowiedzieć się, dlaczego tak się dzieje na poziomie molekularnym.
Przechowując pomidory w temperaturze 5 stopni Celsjusza przez okres 8 dni, dochodzi do zmian ekspresji ich 25 879 genów, skutkujących przede wszystkim utratą charakterystycznej dla tych warzyw woni. Testy smakowe, w których wzięło udział 76 ochotników wykazały, że schłodzone pomidory nie są tak dobre jak te świeże.
Co ciekawe, kluczowa jest tu długość przechowywania. Uczeni dowiedli, że przetrzymywanie pomidorów przez 3 dni w lodówce, nie wpływa na nich smak i zapach. Jednak przekroczenie 8 dni chłodzenia nieodwracalnie niszczy pomidory.
Teraz naukowcy pracują nad możliwością wyhodowania pomidorów zachowujących swoje unikatowe walory smakowe, nawet podczas przechowywania w lodówce.