Piece znowu płoną: Wielki powrót pizzy do Neapolu

Ojczyzna jednego z najpopularniejszych dań na świecie przez ostatnie dwa miesiące pogrążona była w rozpaczy. Podczas gdy w innych większych miastach Italii pizzerie mogły przyrządzać posiłki na wynos, w Neapolu i całym regionie Kampanii zamknięto wszystkie lokale gastronomiczne bez wyjątku. Od poniedziałku, 27 kwietnia, restrykcje te zostały jednak zniesione, a Włosi mieszkający u stóp Wezuwiusza znowu mogą zamawiać pizzę.

article cover
Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images

Piece znowu płoną: Wielki powrót pizzy do Neapolu

Ojczyzna jednego z najpopularniejszych dań na świecie przez ostatnie dwa miesiące pogrążona była w rozpaczy. Podczas gdy w innych większych miastach Italii pizzerie mogły przyrządzać posiłki na wynos, w Neapolu i całym regionie Kampanii zamknięto wszystkie lokale gastronomiczne bez wyjątku. Od poniedziałku, 27 kwietnia, restrykcje te zostały jednak zniesione, a Włosi mieszkający u stóp Wezuwiusza znowu mogą zamawiać pizzę.

Prezydent regionu Kampania, Vincenzo De Luca, wprowadził dwa miesiące temu rygorystyczne restrykcje dotyczące lokali gastronomicznych, zakazując nawet sprzedaży jedzenia na wynos.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Taktyka totalnego zamknięcia pomogła – w Kampanii zanotowano 4300 osób chorych na COVID-19, z czego połowa nie wymagała hospitalizacji.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Nadszedł jednak czas na poluzowanie limitów. Jako pierwsze otwarte zostały kawiarnie i restauracje, w tym ukochane przez Włochów pizzerie.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Na razie lokale mogą wydawać posiłki tylko na wynos i funkcjonować do godziny 22:00.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
- Z pozoru mała zmiana jest bardzo ważnym krokiem dla nas, dla miasta i całego regionu – mówi inny restaurator, Giovanni Pezzuto - Ponowne otwarcie restauracji to symbol nadziei.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
To i tak dużo – opowiada w wywiadzie dla Associated Press Vincenzo Capuano, właściciel jednej z neapolitańskich pizzerii. – Wszystkie składniki kupuję tutaj, w Neapolu, więc ponowne otwarcie lokali jest bardzo ważne dla naszej lokalnej gospodarki.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Wszyscy właściciele zostali także zobowiązani do przestrzegania surowych przepisów dotyczących higieny i odkażania miejsc, gdzie przygotowują posiłki.Roberta Basile/KONTROLAB/LightRocketGetty Images
Decyzja była podyktowana słabą kondycją służby zdrowia na południu Italii, która zdaniem polityka nie udźwignęłaby ciężaru epidemii, jeśli ta uderzyłaby tak mocno jak w północnej części kraju.Salvatore Laporta/KONTROLAB/LightRocket Getty Images
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas