Crazy Chef Cooking: Jak zrobić wątróbkę z sosem wiśniowym
Podroby w domowej kuchni to często temat tabu. Zupełnie niepotrzebnie! Dziś postaram się dać "wątrobie" nowe życie i podać ci ją w niecodziennej odsłonie. Na wstępie więc, odrzucamy stereotypy, uprzedzenia i koncentrujemy się na nowym doznaniu smakowym i wizualnym.
Za niewiele ponad 5 zł postaram się stworzyć danie restauracyjne. Reasumując - jeśli postanowisz wypróbować mój przepis masz więcej do zyskania niż stracenia. Ryzykujesz tylko kilka złotych i maksymalnie pół godziny życia.
Nowy sznyt
"Niskobudżetowy" produkt postanowiłem ubrać w całkiem inną formę. Wykorzystałem do tego artykuły które lubię i często goszczę w domowej kuchni. Tak więc dziś odetniemy się od "wątróbkowej" klasyki, przepis z premedytacją pozbawiłem szlagierów tj. cebula czy ziemniaki.
Ciężkie kombinację zastąpiłem świeżym szpinakiem, sosem wiśniowym oraz kompilacją jabłka z czosnkiem. Spodziewam się, że wielu z was może przypuszczać iż zaproponowane komponenty nijak się łączą. Wierzę, że dzięki temu, temat stanie się zrealizowanym kuchennym wyzwaniem dla wielu z was! Tak więc nie marnuj zbyt wiele czasu na zastanawianie się nad smakiem jabłka z czosnkiem!
Potraktuj to jako doświadczenie, dzięki któremu nieraz zaskoczysz znajomych podczas swoich kulinarnych popisów. Zatem - do dzieła!
Składniki (dla dwóch osób)
- Wątróbka drobiowa, 200g
- Czosnek, 3 ząbki
- Jabłko, 1szt
- Mąka, 1 łyżka
- Wiśnia, 150g
- Korzeń galangalu, szczypta
- Szpinak, garść
- Masło, 1 łyżka
- Cukier, 1,5 łyżki
- Sól, szczypta
- Rozmaryn, gałązka
- Olej, 2 łyżki
- Sok jabłkowy, 50ml
- Pieprz, szczypta
- Natka pietruszki, 3 gałązki
Przygotowanie:
Tym razem, aby maksymalnie uprościć wam kuchenną batalie postanowiłem podzielić przepis na trzy etapy!
Runda 1. Robimy sos wiśniowy: do tego celu rozgrzewamy patelnię, karmelizujemy cukier i posypujemy szczyptą startego korzenia galangalu . Na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie redukujemy nadmiar soku.
Runda 2. Na drugiej patelni również umieszczamy niewielką ilość cukru, następnie dołączamy: 3 ząbki miażdżonego czosnku, rozmaryn i pokrojone na 8 części jabłko - całość karmelizujemy. Na koniec podlewamy sokiem jabłkowym i dodajemy łyżkę masła.
Runda 3. Bohaterem trzeciego etapu jest oczywiście tytułowa wątróbka. Zanim wyląduje na patelni, należy ją oczyścić z błon i obtoczyć w mące. Smażymy na oleju z łyżką masła, pod koniec posypując szczyptą pieprzu i soli. Po zdjęciu z patelni wątróbkę należy odsączyć z tłuszczu.
Finał! Gdy wygrałeś wszystkie trzy rundy zajmij się wyglądem dania. Elementy poszczególnych etapów umieść na talerzu dekorując je liśćmi szpinaku i natką pietruszki. Smacznego!
Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .
Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!