Crazy Chef Cooking: Jak zrobić wątróbkę z sosem wiśniowym

Podroby w domowej kuchni to często temat tabu. Zupełnie niepotrzebnie! Dziś postaram się dać "wątrobie" nowe życie i podać ci ją w niecodziennej odsłonie. Na wstępie więc, odrzucamy stereotypy, uprzedzenia i koncentrujemy się na nowym doznaniu smakowym i wizualnym.

Podroby są często kulinarnym tematem tabu. Czas to zmienić!
Podroby są często kulinarnym tematem tabu. Czas to zmienić!INTERIA.PL

Za niewiele ponad 5 zł postaram się stworzyć danie restauracyjne. Reasumując - jeśli postanowisz wypróbować mój przepis masz więcej do zyskania niż stracenia. Ryzykujesz tylko kilka złotych i maksymalnie pół godziny życia.

Nowy sznyt

"Niskobudżetowy" produkt postanowiłem ubrać w całkiem inną formę. Wykorzystałem do tego artykuły które lubię i często goszczę w domowej kuchni. Tak więc dziś odetniemy się od "wątróbkowej" klasyki, przepis z premedytacją pozbawiłem szlagierów tj. cebula czy ziemniaki.

Ciężkie kombinację zastąpiłem świeżym szpinakiem, sosem wiśniowym oraz kompilacją jabłka z czosnkiem. Spodziewam się, że wielu z was może przypuszczać iż zaproponowane komponenty nijak się łączą. Wierzę, że dzięki temu, temat stanie się zrealizowanym kuchennym wyzwaniem dla wielu z was! Tak więc nie marnuj zbyt wiele czasu na zastanawianie się nad smakiem jabłka z czosnkiem!

Potraktuj to jako doświadczenie, dzięki któremu nieraz zaskoczysz znajomych podczas swoich kulinarnych popisów. Zatem - do dzieła!

Składniki (dla dwóch osób)

- Wątróbka drobiowa, 200g

- Czosnek, 3 ząbki

- Jabłko,  1szt

- Mąka, 1 łyżka

- Wiśnia, 150g

- Korzeń galangalu, szczypta

- Szpinak, garść

- Masło, 1 łyżka

- Cukier, 1,5 łyżki

- Sól, szczypta

- Rozmaryn, gałązka

- Olej, 2 łyżki

- Sok jabłkowy, 50ml

- Pieprz, szczypta

- Natka pietruszki, 3 gałązki

Crazy Chef Cooking: Jak zrobić wątróbkę z sosem wiśniowymInteria.tv

Przygotowanie:

Tym razem, aby maksymalnie uprościć wam kuchenną batalie  postanowiłem podzielić przepis na trzy etapy!

Runda 1. Robimy sos wiśniowy: do tego celu rozgrzewamy patelnię, karmelizujemy cukier i posypujemy szczyptą startego korzenia galangalu . Na koniec dodajemy wiśnie i delikatnie redukujemy nadmiar soku.

Runda 2. Na drugiej patelni również umieszczamy niewielką ilość cukru, następnie dołączamy: 3 ząbki miażdżonego czosnku, rozmaryn i pokrojone na 8 części jabłko - całość karmelizujemy. Na koniec podlewamy sokiem jabłkowym i dodajemy łyżkę masła.

Runda 3. Bohaterem trzeciego etapu jest oczywiście tytułowa wątróbka. Zanim wyląduje na patelni, należy ją oczyścić z błon i obtoczyć w mące. Smażymy na oleju z łyżką masła, pod koniec posypując szczyptą pieprzu i soli. Po zdjęciu z patelni wątróbkę należy odsączyć z tłuszczu.

Finał! Gdy wygrałeś wszystkie trzy rundy zajmij się wyglądem dania. Elementy poszczególnych etapów umieść na talerzu dekorując je liśćmi szpinaku i natką pietruszki. Smacznego!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .

Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!

Darek Kuźniak - Crazy Chef Cooking
Darek Kuźniak - Crazy Chef CookingINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas