Fit kuchnia: Energetyczne śniadanie
Jak zerwać ze śniadaniową rutyną, a jednocześnie przygotować wartościowy posiłek na początek dnia? Spróbujcie propozycji Jacka Bilczyńskiego, który w kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia" prezentuje przepis na kus-kus z jagodami i orzechami.
Dobre śniadanie powinno być proste, szybkie w przygotowaniu i dostarczać solidnej porcji zróżnicowanej energii.
Zwykle ten posiłek kojarzy się z płatkami lub pieczywem, warto jednak czasem zerwać z rutyną i spróbować czegoś zupełnie innego.
Świetnym przykładem może być kasza kus-kus z orzechami, jagodami goji i sojowym mlekiem - a wszystko w niespełna 10 minut.
Słodka kasza kus-kus z jagodami goji, sezamem i orzechami
Składniki:
- filiżanka kaszy kus-kus
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki stołowe jagód goji
- 2 łyżeczki sezamu
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 200 ml mleka sojowego
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Kaszę kus-kus umieścić w naczyniu i zalać gorącym mlekiem sojowym, dodać ksylitol i pozostawić pod przykryciem przez około 3-4 minuty.
Jagody goji oraz orzechy laskowe posiekać. Wymieszać z ciepłą kaszą, dodać cynamon oraz sezam i pozostawić na 2-3 minuty.
Kaloryczność: 414 kcal
Białko: 12 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcz: 14 g
Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook