Fit kuchnia: Energetyczne śniadanie

Jak zerwać ze śniadaniową rutyną, a jednocześnie przygotować wartościowy posiłek na początek dnia? Spróbujcie propozycji Jacka Bilczyńskiego, który w kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia" prezentuje przepis na kus-kus z jagodami i orzechami.

Kus-kus z orzechami przepisu Jacka Bilczyńskiego
Kus-kus z orzechami przepisu Jacka BilczyńskiegoINTERIA.PL

Dobre śniadanie powinno być proste, szybkie w przygotowaniu i dostarczać solidnej porcji zróżnicowanej energii.

Zwykle ten posiłek kojarzy się z płatkami lub pieczywem, warto jednak czasem zerwać z rutyną i spróbować czegoś zupełnie innego.

Świetnym przykładem może być kasza kus-kus z orzechami, jagodami goji i sojowym mlekiem - a wszystko w niespełna 10 minut.

Słodka kasza kus-kus z jagodami goji, sezamem i orzechami

Składniki:

- filiżanka kaszy kus-kus

- 1 łyżeczka ksylitolu

- 2 łyżki stołowe jagód goji

- 2 łyżeczki sezamu

- 1 łyżka orzechów laskowych

- 200 ml mleka sojowego

- szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę kus-kus umieścić w naczyniu i zalać gorącym mlekiem sojowym, dodać ksylitol i pozostawić pod przykryciem przez około 3-4 minuty.

Jagody goji oraz orzechy laskowe posiekać. Wymieszać z ciepłą kaszą, dodać cynamon oraz sezam i pozostawić na 2-3 minuty.

Kaloryczność: 414 kcal

Białko: 12 g

Węglowodany: 60 g

Tłuszcz: 14 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas