Fit kuchnia: Jak zrobić dietetyczne muffiny

W kolejnym odcinku cyklu "Fit kuchnia", nasz ekspert - Jacek Bilczyński opowie wam jak poskromić dietetyczny koszmar. Oto przepis na muffiny, które będą smaczną i zdrową przekąską pomiędzy treningami.

Muffiny nie muszą być bombą kaloryczną. Da się przyrządzić je w dietetyczny sposób
Muffiny nie muszą być bombą kaloryczną. Da się przyrządzić je w dietetyczny sposóbINTERIA.PL

Duża dawka cukru i tłuszczu. Niska zawartość protein, błonnika, witamin i minerałów. Tak w telegraficznym skrócie można opisać muffiny - małe, popularne ciasteczka, które obecnie w Polsce są równie chętnie spożywane jak w USA. Jedna sztuka potrafi zawierać nawet ponad 400 kcal, a biorąc pod uwagę wartości odżywcze śmiało można nazwać je "dietetycznym koszmarem".

Okazuje się jednak, że i ten przepis można tak zmodyfikować, by smaczne ciasteczka stały się bardzo zdrowe.

Otrębowe muffiny w 25 minut

Otręby zamiast dużej ilości wysokoprzetworzonej mąki pszennej, stewia zamiast dużej ilości cukru, odrobina roślinnego tłuszczu zamiast masła. Do tego mleko sojowe, odtłuszczony twarożek, migdały i naturalne kakao. Tak przygotowane ciasteczka stają się wyjątkowo dietetyczne, bogate w zdrowe tłuszcze, węglowodany złożone, błonnik oraz proteiny, a jedna sztuka zawiera mniej niż 150 kcal.

Muffiny w "fit wydaniu" są nie tylko smaczną i zdrową przekąską, ale mogą być wręcz serwowane w roli śniadania czy lunchu! Ogromnym atutem jest również fakt, że ich przygotowanie nie zajmie więcej niż 25 minut.

FIT KUCHNIA - Muffiny 150 kcal - [ Jacek Bilczyński ]

Muffiny 150 kcal

Składniki (na około 6 - 8 muffinów)

- 8 łyżek otrębów owsianych

- 3 łyżki mąki orkiszowej

- 3 białka

- 1 żółtko

- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego

- 3 łyżki odtłuszczonego serka twarogowego

- 150 ml mleka sojowego light

- 30 g migdałów

- 2 łyżki naturalnego kakao

- 15 - 20 tabletek stewii

- szczypta cynamonu, proszek do pieczenia

Przygotowanie:

Otręby, olej, mąkę, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, rozgniecioną stewię, żółtko, cynamon, kakao, mleko sojowe, dokładnie wymieszać. Dodać posiekane migdały. Białka ubić na pianę i połączyć z ciastem. Gotową masę, umieścić w foremkach i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

Kaloryczność (jednej sztuki): 143 kcal

Białko: 7 g

Tłuszcz: 7 g

Węglowodany: 13 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas