Grill: Ulubiona rozrywka Polaków
Grillowanie zacieśnia więzi z najbliższymi i zgodnie łączy wszystkich Polaków. Jest uniwersalne – lubiane przez wszystkich, nie ma przeciwników i gdy tylko pogoda pozwoli, jest jedną z ulubionych form spędzania czasu na świeżym powietrzu.
Gotowanie - słusznie czy też nie - powszechnie uchodzi za domenę kobiet. Grillem zaś rządzą mężczyźni. Tak to wygląda stereotypowo - w praktyce, jak pokazują badania, Polacy widzą te role rozłożone między kobiety a mężczyzn.
Grillowanie to działanie wspólne, podczas którego kobiety i mężczyźni uzupełniają się, wypełniając swoje role. Jak wskazują badania, zakupy wykonują zarówno mężczyźni, jak i kobiety (np. para gospodarzy). Zakupione jedzenie trafia w ręce kobiet, które zwykle zajmują się jego przyrządzaniem, mężczyźni jednak im w tym pomagają. Do przygotowywania posiłku włączają się też goście. Mężczyźni za to są odpowiedzialni za rozpalanie grilla, pilnowanie ognia, a także za doglądanie czy gościom nie zabrakło napojów. I choć role przy organizacji grilla rozkładają się dość równomiernie, to grillowanie jest jedyną usankcjonowaną kulturowo formą męskiego karmienia innych.
Grill - dla najbliższych
Polacy pragną więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu - co trzeci z nas chciałby wyjeżdżać na wycieczki za miasto, ale tego nie robi. Wówczas idealnym rozwiązaniem jest grill - bez dużych nakładów i długiego przygotowania pozwala nam spędzać czas na świeżym powietrzu bez konieczności odbywania dalekich podróży. Grillowanie jest spontaniczne - decyzja o organizacji grilla podejmowana jest na krótko przed spotkaniem, najczęściej tego samego dnia. Wpływ na to ma m.in. pogoda, która w Polsce bywa kapryśna, ale jeśli tylko słońce świeci, nic nie stoi na przeszkodzie spotkaniu z najbliższymi na świeżym powietrzu.
Spotkania w bliskim gronie
Spotkaniu przy grillu towarzyszy lekka, nieskrępowana atmosfera, obfitująca w żarty i przyjemne rozmowy. Uczestnicy grilla są zwykle rodziną, bliskim kręgiem przyjaciół lub znajomych. Czują się komfortowo w swoim towarzystwie, darzą wzajemnym zaufaniem. Grono jest kameralne, ale dzięki temu uczestnicy czują się swobodnie.
Sezon grillowy na dobre rusza w maju, z nastaniem ciepłych dni. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez markę Żubr, podczas tegorocznej majówki grillowało 56% respondentów. Okazji do grillowania w roku nie brakuje - w ciągu wiosny i lata wystarczy dobra pogoda, aby każdy weekend czy popołudnie zamienić w grillowe spotkanie z najbliższymi. A najbliższy długi weekend - tym razem czerwcowy - już wkrótce!
Powyższe wnioski powstały na podstawie badań, prowadzonych przez markę Żubr w odniesieniu do spędzania czasu na świeżym powietrzu - w tym do towarzyskich spotkań przy grillu. Kolejne wnioski z badań będą publikowane w nadchodzących tygodniach.