Czerwone wino naprawdę pomaga sercu? Prawda o różnych rodzajach alkoholi
Choć żaden napój alkoholowy nie jest w pełni bezpieczny, niektóre z nich okazują się łagodniejsze dla zdrowia. Eksperci zalecają umiarkowane wybory, podkreślając niewielkie korzyści wytrawnego czerwonego wina oraz czystych alkoholi, jednak należy pamiętać, że regularne picie wiąże się z realnymi szkodami w organizmie.

Chociaż według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) żaden alkohol nie jest uważany za zdrowy dla organizmu, badania wykazują, że istnieje kilka czynników, które mogą pomóc w wyborze nieco mniej szkodliwego trunku. Pod lupą znalazł się m.in. szampan, który może zmniejszyć ryzyko nagłego zatrzymania akcji serca.
Czy wino pomaga utrzymać serce w dobrym stanie?
Etanol, zawarty w każdym napoju alkoholowym, jest środkiem odurzającym o działaniu depresyjnym na ośrodek układu nerwowego. Wywołuje różne efekty poprzez zmianę neuroprzekaźników w mózgu, np. euforię, zmniejszenie lęku czy upośledzenie funkcji poznawczych i motorycznych, a w długoterminowej perspektywnie - poważne choroby i uzależnienia.
Eksperci ostrzegają, że istnieje związek między większym ryzykiem zachorowania na nowotwór a piciem chociażby jednej porcji alkoholu dziennie. Według ekspertów zwiększone ryzyko dotyczy raka jelita grubego, piersi, wątroby, jamy ustnej i gardła.
Dietetyczka Kelly Springer twierdzi, że wytrawne czerwone wino w umiarkowanych ilościach jest mniejszym złem, ponieważ ma mniej cukru niż inne wina. W dodatku zawiera polifenolowe przeciwutleniacze, takie jak resweratrol, które odrobinę pomagają regulować poziom cholesterolu, zapobiegać powstawaniu zakrzepów i rozszerzać naczynia krwionośne.
Kolorowe drinki z palemką nie są zdrowe
Zaraz po wytrawnym czerwonym winie w hierarchii "zdrowszych" alkoholi są czyste trunki, takie jak wódka, gin czy tequila. Wydają się one lepszym wyborem, ponieważ mają mniej kalorii i nie zawierają cukru ani węglowodanów.
Spożywanie ich jednak w słodkich koktajlach całkowicie redukuje jakiekolwiek zdrowe właściwości tych alkoholi, ponieważ prócz dodatkowych kalorii zawierają cukier, który prowadzi do przewlekłych stanów zapalnych w organizmie.
Zdrowotne właściwości piwa
Statystyczny Polak wypija prawie 100 litrów piwa rocznie, co plasuje nas w czołówce państw pod względem spożycia tego alkoholu. Czy to ma jakieś dobre strony? Jak wskazują badania, składniki piwa mogą na nas pozytywnie wpływać w kontrolowanych dawkach.
Piwo jest bogatym źródłem różnych witamin, m.in. z grupy B, a także A, E, D i K oraz minerałów i przeciwutleniaczy. Okazuje się także, że okazjonalne spożycie piwa może pomóc w walce z kamieniami nerkowymi, ponieważ ma działanie moczopędne co może również pomóc w wypłukiwaniu toksyn. Regularne picie piwa, szczególnie w dużych ilościach, jest jednak szkodliwe nie tylko dla nerek, ale i całego organizmu.
Na rynku obecnie dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych, co może stanowić dobrą alternatywę jako trunek na grilla czy imprezę. Warto zwracać uwagę na zawartość cukrów w takich napojach, ponieważ mogą źle wpłynąć na organizm człowieka.