Czerwone czy białe wino? Która opcja jest zdrowszym wyborem

Czerwone wino słynie z wysokiej zawartości antyoksydantów, dlatego jest powszechnie uznawane za zdrowsze od białego, które jest lżejsze i słodsze. Czy to prawda? Naukowcy przeprowadzili badanie, które wykazało ciekawe zależności między piciem określonego rodzaju wina a ryzykiem zachorowania na raka.

Czy czerwone wino jest zdrowsze od białego?
Czy czerwone wino jest zdrowsze od białego?123RF/PICSEL

W Polsce spożycie wina wynosi 3,3 litra na osobę rocznie. W Czechach jest to 21 l, a w Słowacji - ponad 19 litrów. Najwięcej wina w Europie piją mieszkańcy Włoch, Francji i Hiszpanii, gdzie napój ten jest częścią kultury i tradycji kulinarnej. Przeciętny Francuz wypija ponad 44 litry rocznie.

Czerwone wino uznawane jest za zdrowszy wybór niż inne alkohole dzięki wysokiej zawartości resweratrolu, czyli przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych, który zapewnia ochronę przed rakiem. Naukowcy z Brown University School of Public Health porównali wpływ picia czerwonego i białego wina na ryzyko zachorowania na nowotwór.

Czerwone czy białe wino? Wyniki badań

Przeanalizowano 42 badania obserwacyjne, w których łącznie wzięło udział prawie 96 000 uczestników. Zespół, pod przewodnictwem Eunyoung Cho, nie znalazł żadnych wyraźnych dowodów na to, że czerwone wino zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

Zaobserwowano jednak, że spożycie białego wina wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka skóry aż do 22% w porównaniu z piciem czerwonego. Nie do końca jest jasne, dlaczego tak się dzieje. Może to mieć związek z dużą zawartością aldehydu octowego, występującego w większej ilości w winie niż w innych napojach alkoholowych. Również czerwone wino zawiera tę substancję, jednak dzięki zawartości przeciwutleniaczy jego toksyczne działanie jest mniejsze. Niektórzy naukowcy sugerują, że duże spożycie wina może wiązać się z zachowaniami wysokiego ryzyka, np. opalaniem się w solariach lub niewystarczającym stosowaniem kremów z filtrem UV, co również jest szkodliwe dla skóry.

Badanie wykazało, że spożycie białego wina zwiększa ogólne ryzyko zachorowania na raka wśród kobiet. To sugeruje konieczność dalszych badań na ten temat, ponieważ przeprowadzona metaanaliza jest pierwszym tego typu projektem. Podważyła ono pogląd na to, że czerwone wino jest zdrowsze od białego i wykazała potrzebę dalszych badań nad związkiem pomiędzy spożyciem białego wina a ryzykiem zachorowania na nowotwór, szczególnie u kobiet.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (ang. IARC) zakwalifikowała napoje alkoholowe jako rakotwórcze na podstawie zachorowań u ludzi na raka jamy ustnej, gardła, krtani, przełyku, wątroby, jelita grubego i piersi u kobiet. Według bazy danych IARC 741 300 przypadków raka w 2020 roku (4,1% wszystkich przypadków) było przypisane spożyciu alkoholu.

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?