Kanapka z ogórkiem najlepsza na upały
Lato dobiega końca, ale upały mają jeszcze powrócić. Co wówczas serwować gościom? Najlepiej - kanapki z ogórkiem. Według najnowszych badań ta przekąska najlepiej reguluje temperaturę ciała.


Kanapka z ogórkiem okazała się lepszą "potrawą chłodzącą" niż lody, wskazali amerykańscy naukowcy.
Specjalistka Sara Risch wyjaśnia, że na upały najlepsze są warzywa i owoce o dużej zawartości wody np.: ogórki, arbuz, seler.
Dodaje, że w upalne dni należy również sięgać po produkty zbożowe, które uzupełniają poziom magnezu i wapnia, co zapobiega skurczom.
Choć pokusa jest wielka w upalne dni lepiej unikać zimnych napojów i lodów. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są gorące napoje.
Podobnie jak ostre potrawy, które powodują, że nadmiernie się pocimy, dzięki czemu dodatkowo udaje się schłodzić organizm.Co można zauważyć będąc na wakacjach w krajach Bliskiego Wschodu, czy Indii. Gorąca, słodka herbata, a do tego pikantne potrawy są tam na porządku dziennym. Dlatego latem warto do potraw dodawać curry czy imbir. Eksperci zalecają, aby w upalne dni unikać produktów bogatych w białka i tłuszcze.