Kurkuma szybko stała się sproszkowanym złotem wśród miłośników zdrowego żywienia. Kolejne badania jedynie potwierdzały zasadność jej stosowania. Najnowsze doniesienia naukowców to kolejne powody, dla których warto po nią sięgać - kurkuma poprawia pamięć i nastrój.
Zawarta w kurkumie kurkumina jest uznawana za środek przeciwzapalny o właściwościach przeciwutleniających. Wskazuje się, że to właśnie za jej sprawą seniorzy w Indiach - gdzie kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw - mają niższy wskaźnik występowania choroby Alzheimera.
Opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry" badanie, przeprowadzone przez University of California w Los Angeles, miało na celu zbadanie wpływu tego składnika na ludzi z łagodną utratą pamięci związaną z wiekiem.
"Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może ono wynikać z jej zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, powiązanego zarówno z chorobą Alzheimera, jak i z poważną depresją" - powiedział dr Gary Small, dyrektor psychiatrii geriatrycznej.
Badaniu poddano 40 ochotników w wieku od 50 do 90 lat, wszyscy zgłaszali łagodne dolegliwości związane z pamięcią. Połowa z nich otrzymywała 90 miligramów kurkuminy dwa razy dziennie przez 18 miesięcy, podczas gdy reszta otrzymywała placebo. Po przeprowadzeniu badań wykazało, że u osób przyjmujących kurkuminę zaobserwowano znaczną poprawę zarówno pamięci, jak i nastroju.
W testach pamięci ludzie przyjmujący kurkumę poprawili swoje wyniki o 28 procent w ciągu 18 miesięcy, a także wykazali łagodną poprawę ogólnej dyspozycji.
Naukowcy planują przeprowadzenie dalszych badań z większą liczbą uczestników.
- Wyniki te sugerują, że przyjęcie tej względnie bezpiecznej kurkuminy może przynieść znaczące korzyści - podsumował dr Gary Small.
Wcześniejsze badanie, opublikowane w "British Journal of Nutrition", wymienia kurkumę wśród produktów, które mogą pomóc w zapobieganiu przewlekłym stanom zapalnym, a te, jak wyjaśniają naukowcy, mogą znacznie przyczyniać się do powstawania takich chorób jak rak, choroby serca czy cukrzyca.
Dietetyk Lyndi Cohen wyjaśnia, że substancja czynna zawarta w kurkumie, jest naturalnym przeciwutleniaczem, który może pomóc złagodzić takie dolegliwości jak zapalenie kości i stawów. Kurkuma może przyczynić się również do regulowania poziomu cukru we krwi i obniżaniu poziomu cholesterolu.
Jak podkreśla Cohen, kurkumę najlepiej łączyć z pieprzem. To połączenie zwiększa jej biodostępność. Idealny stosunek wynosi około jednej czwartej łyżeczki pieprzu na jedną łyżeczkę kurkumy.
Monika Dzwonnik