Kurkuma - poprawia pamięć i nastrój

Kurkuma, podobnie jak inne azjatyckie przyprawy, mają zbawienny wpływ na zdrowie /123RF/PICSEL
Reklama

Kurkuma szybko stała się sproszkowanym złotem wśród miłośników zdrowego żywienia. Kolejne badania jedynie potwierdzały zasadność jej stosowania. Najnowsze doniesienia naukowców to kolejne powody, dla których warto po nią sięgać - kurkuma poprawia pamięć i nastrój.

Zawarta w kurkumie kurkumina jest uznawana za środek przeciwzapalny o właściwościach przeciwutleniających. Wskazuje się, że to właśnie za jej sprawą seniorzy w Indiach - gdzie kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw - mają niższy wskaźnik występowania choroby Alzheimera.

Opublikowane w "American Journal of Geriatric Psychiatry" badanie, przeprowadzone przez University of California w Los Angeles, miało na celu zbadanie wpływu tego składnika na ludzi z łagodną utratą pamięci związaną z wiekiem.

"Dokładne działanie kurkuminy nie jest pewne, ale może ono wynikać z jej zdolności do zmniejszania stanu zapalnego mózgu, powiązanego zarówno z chorobą Alzheimera, jak i z poważną depresją" - powiedział dr Gary Small, dyrektor psychiatrii geriatrycznej.

Reklama

Badaniu poddano 40 ochotników w wieku od 50 do 90 lat, wszyscy zgłaszali łagodne dolegliwości związane z pamięcią. Połowa z nich otrzymywała 90 miligramów kurkuminy dwa razy dziennie przez 18 miesięcy, podczas gdy reszta otrzymywała placebo. Po przeprowadzeniu badań wykazało, że u osób przyjmujących kurkuminę zaobserwowano znaczną poprawę zarówno pamięci, jak i nastroju.

W testach pamięci ludzie przyjmujący kurkumę poprawili swoje wyniki o 28 procent w ciągu 18 miesięcy, a także wykazali łagodną poprawę ogólnej dyspozycji.

Naukowcy planują przeprowadzenie dalszych badań z większą liczbą uczestników.

- Wyniki te sugerują, że przyjęcie tej względnie bezpiecznej kurkuminy może przynieść znaczące korzyści - podsumował dr Gary Small.

Wcześniejsze badanie, opublikowane w "British Journal of Nutrition", wymienia kurkumę wśród produktów, które mogą pomóc w zapobieganiu przewlekłym stanom zapalnym, a te, jak wyjaśniają naukowcy, mogą znacznie przyczyniać się do powstawania takich chorób jak rak, choroby serca czy cukrzyca.

Dietetyk Lyndi Cohen wyjaśnia, że substancja czynna zawarta w kurkumie, jest naturalnym przeciwutleniaczem, który może pomóc złagodzić takie dolegliwości jak zapalenie kości i stawów. Kurkuma może przyczynić się również do regulowania poziomu cukru we krwi i obniżaniu poziomu cholesterolu.

Jak podkreśla Cohen, kurkumę najlepiej łączyć z pieprzem. To połączenie zwiększa jej biodostępność. Idealny stosunek wynosi około jednej czwartej łyżeczki pieprzu na jedną łyżeczkę kurkumy.

Monika Dzwonnik

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy