Malezja zmaga się z niedoborem ryżu. Skutki globalnego ocieplenia

Zmiany klimatyczne coraz silniej wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe Malezji, nadwerężając dostępność ryżu, który jest kluczowym elementem diety w tym regionie. Minister rolnictwa Malezji dąży do zacieśnienia współpracy z sąsiednimi krajami, aby wzmocnić lokalny rynek i uniezależnić się od nadmiernego importu.

Malezja zmaga się z niedoborem ryżu
Malezja zmaga się z niedoborem ryżu123RF/PICSEL

Władze Malezji niepokoją się o bezpieczeństwo żywnościowe kraju i szukają rozwiązań. Wszystko przez rosnące globalne temperatury i kapryśne pogody, które zagrażają plantacjom ryżu.

Problemy Malezji z żywnością

Niedobory ryżu prowadzą urzędników do szukania wsparcia u sąsiednich krajów i importerów, aby sprostać zapotrzebowaniu na pożywienie. Minister rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego Malezji Mohamad Sabu niedawno spotkał się z władzami Kambodży, aby omówić zacieśnienie współpracy rolniczej - między innymi zwiększenie importu ryżu.

- Mamy zapas ryżu wystarczający na co najmniej sześć miesięcy - stwierdził Sabu podczas wizyty. - Ale nie wiemy, co się stanie z powodu zmiany klimatu, więc bezpieczeństwo żywnościowe jest ważne.

Dodał, że nie tylko globalne ocieplenie powoduje niedobory zboża w kraju. Również intensywny rozwój miast zmniejszył dostępną ziemię uprawną, co ograniczyło przemysł rolniczy, a niskie płace rolników uprawiających ryż zmusiły wielu pracowników do zmiany swojego zatrudnienia na rzecz lepiej płatnych stanowisk. Skutkiem tego jest coraz większa zależność Malezji od importu, aby zaspokoić krajowy popyt na ryż.

Dlaczego ryż w Malezji jest tak ważny?

W diecie krajów azjatyckich ryż ma szczególnie ważne znaczenie. Jest to tanie i łatwo dostępne zboże, którego brak najbardziej odczuwają ubogie rodziny. Niedobór ryżu zwiększa jego cenę, utrudniając gospodarstwom domowym o niskich dochodach zaspokojenie podstawowych potrzeb.

Aby pokryć zapotrzebowanie kraju na to zboże, Malezja opiera się na lokalnej produkcji oraz imporcie. Mieszkańcy konsumują rocznie ponad 2,7 miliona ton ryżu, z czego 30% jest importowane z Kambodży. Również Wietnam, Tajlandia, Pakistan i Indie są ważnymi partnerami tego kraju. Przy obecnych niedoborach Malezja potrzebuje jeszcze większego wsparcia ze strony swoich dostawców.

Problemy z żywnością w Malezji wynikają nie tylko ze złych warunków pogodowych. Również polityka handlowa, zakłócenia w łańcuchach dostaw i rosnące koszty rolnictwa mają wpływ na dostępność ryżu w kraju.

Globalne ocieplenie a produkcja żywności

Stale rosnące temperatury negatywnie wpływają na bezpieczeństwo żywnościowe, a ekstremalne zjawiska pogodowe, takie jak susze czy powodzie, pogarszają stan gleby oraz zmniejszają plony upraw, w tym ryżu.

Aby wyprodukować jeden kilogram ryżu, potrzeba około 4000 litrów wody. W związku z tym, żeby wesprzeć zrównoważone rolnictwo, rząd Malezji oferuje wsparcie finansowe rolnikom, stosującym praktyki niskoemisyjnego rolnictwa.

Nowa odmiana ryżu odporna na warunki pogodowe

Ryż jest bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę w fazie kiełkowania i wczesnego wzrostu, dlatego naukowcy na całym świecie prężnie pracują nad stworzeniem nowej odmiany ryżu, która będzie odporna na ekstremalne warunki pogodowe, w tym powodzie oraz upały.

***

Bądź na bieżąco i zostań jednym z 87 tys. obserwujących nasz fanpage - polub GeekWeek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!

Tajemnice grobowca Tutanchamona na cyfrowej wystawie w Londynie© 2025 Associated Press