Męskie grillowanie: Okoń z grilla z pomidorowo-paprykową salsą

Okoń morski pieczony w folii na grillu smakuje naprawdę obłędnie. Chude i delikatne mięso tej ryby, w maślanej oprawie, doskonale komponuje się ze smakiem pietruszki i cytryny. Jeśli chcemy dodać tej potrawie bardziej egzotycznego wyrazu, podajmy ją z pomidorowo-paprykową salsą. Pyszny efekt - murowany.

w
wRMF24
Okoń z grilla z pomidorowo-paprykową salsą
Okoń z grilla z pomidorowo-paprykową salsąMalwina ZaborowskaRMF24

Najlepsze ryby na grilla to takie, których mięso jest najbardziej zwarte, np. łosoś lub tuńczyk. Bez problemu można przyrządzać także te o delikatniejszej strukturze mięsa, jednak trzeba poświęcić im nieco więcej uwagi. Dobrze jest również wybrać rybę, która nie ma wielu ości, np. pstrągi, węgorze, sumy czy łososie.

Ryby najlepiej przygotować na specjalnych deskach do grillowania. Dzięki nim są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. Dzięki deskom, uniknąć można także przypalenia produktów czy przywierania ich do rusztu. Najczęściej wybierane są deski cedrowe. Ich unikalny i mocny aromat doskonale łączy się z wieloma potrawami. Jeśli nie mamy deski możemy grillować w specjalnym uchwycie, bądź w folii.

Deskę należy moczyć przez minimum godzinę w wodzie. W zależności od tego, jaką potrawę będziemy przyrządzać, wodę możemy posolić, dolać do niej soku jabłkowego czy też zastąpić winem lub piwem. Następnie odpowiednio namoczoną deskę kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i zamykamy pokrywę grilla.

Po kilku minutach przekręcamy deskę na drugą stronę. Jeśli usłyszymy charakterystyczne "strzelanie", będzie to oznaczało, że na deskę możemy położyć rybę. Należy również pamiętać, iż deska powinna się delikatnie dymić, ale nie palić.

Jeśli nie dysponujemy specjalnymi deskami do grillowania, to możemy wykorzystać kilka innych sposobów. Rybę można grillować bezpośrednio na ruszcie. Należy jednak pamiętać, żeby posmarować ją cienką warstwą oleju, dzięki czemu nie będzie przywierała. Innym sposobem jest grillowanie ryby w folii lub z wykorzystaniem specjalnych koszy do grillowania.

Warto dodać, że ryby wymagają zaledwie kilku minut na ruszcie i to najlepiej na mocno rozgrzanym. Wtedy ich skórka stanie się chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso zacznie się rozpadać. Zakłada się, że na każdy centymetr grubości mięsa przypadają 3-4 minuty grillowania.

Składniki na dwie porcje: 

2 okonie morskie, pęczek natki pietruszki, 1 cytryna, 2 łyżki masła, sól, pieprz

Przygotowanie: 

Okonie patroszymy, skrobiemy z łusek. Dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy solą - także wewnątrz. Nacieramy pieprzem.

Do środka ryby wkładamy natkę pietruszki i po 3-4 plasterki cytryny. Do ryby, ale również na zewnątrz, kładziemy małe plasterki masła.

Okonia owijamy folią aluminiową, następnie układamy na ruszcie. Grillujemy z każdej strony, łącznie około 20 minut.

*Składniki na salsę: 1 papryka (np. żółta), 1 pomidor, ząbek czosnku, czerwona cebula, pęczek świeżej mięty, łyżka octu winnego, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz.

Przygotowanie salsy: Pójdzie nam szybko i prosto. Składniki takie jak pomidor, papryka, czosnek i cebula kroimy w kostkę. Siekamy mięte. Mieszamy wszystko, dodajemy przyprawy, skrapiamy oliwą i octem.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas