Męskie grillowanie: Roladki z wątróbką

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

rolada
rolada123RF/PICSEL
Roladki z wątróbką
Roladki z wątróbką123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

20 plastrów boczku parzonego
300 gramów wątróbki
20 suszonych śliwek
2 średnie gruszki
3 łyżeczki ostrej papryki
3 łyżeczki rozmarynu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Przygotowanie:

Wątróbkę obieramy z błonek, opłukujemy, dokładnie osuszamy i każdą dzielimy na pół. Następnie obieramy gruszki, dzielimy na ósemki

Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Każdy plaster boczku posypujemy papryką, pieprzem ziołowym i rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki. Całość dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpadką.

Tak przygotowane roladki układamy na bardzo rozgrzanym grillu. Od czasu do czasu smarujemy roladkę oliwą, często obracając. Roladki nie powinny być na rożnie dłużej niż 15 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas