Męskie grillowanie: Stek w pieprzu cytrynowym
Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką. Dziś stek w pieprzu cytrynowym, polanym sosem grzybowym.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Składniki:
450 gramów polędwicy wołowej
20 gramów pieprzu cytrynowego
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
80 ml śmietany
100 ml wywaru wołowego
50 gramów grzybów
1 łyżka mąki
100 ml sherry
Przygotowanie:
Sos:
Do wywaru wołowego wlewamy sherry i gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Grzyby smażymy na maśle, na dużym ogniu i posypujemy mąką. Zmniejszamy ogień i dolewamy sos oraz śmietanę. Sos można przygotować wcześniej w domu i podgrzać w naczyniu postawionym na rożnie.
Mięso:
Mięso należy pokroić w steki i obtoczyć w pieprzu cytrynowym. Piec nad bardzo słabo rozgrzanymi węglami ok. 20 minut. Po przygotowaniu polać sosem i podać z pieczonymi ziemniakami.