Piwo za złotówkę? Oto gotowy przepis...
Dobre piwo za złotówkę? Tak jest to możliwe, jeśli zrobimy je sami w domu. Wydaje się to dość nieprawdopodobne, a jest prostsze niż się nam wydaje. To proces podobny do wypieku chleba domowego, tylko bardziej rozciągnięty w czasie...


Na początku będzie nam potrzebny fermentor. Jest to zwykłe plastikowe wiadro 30-33l z pokrywką posiadające atest spożywczy. Koszt nowego to około 20zł, można też pozyskać takie wiadro bezpłatnie, gdyż pakowane są w nie ogórki kiszone, dżemy, kapusta kiszona itp.
W pokrywie fermentora należy zamontować rurkę fermentacyjną z uszczelką (koszt 4zł).
W wiadrze/ fermentorze należy 1-1.5 cm od dna z boku wywiercić otwór i zamontować kranik spustowy (koszt 8zł).
Nalepić termometr ciekłokrystaliczny (koszt ok. 6zł).Tym sposobem stajemy się właścicielami mikrobrowaru domowego. Jest to jednorazowa inwestycja, której możemy używać także do produkcji wina domowego.

Ten etap można też pominąć kupując gotowy zestaw za około 40zł są one dostępne w każdym specjalizowanym sklepie internetowym w cenie 30-40zł.
Rozlewanie piwa domowego
Piwo można rozlewać do ciemnych butelek PET , ale jest to sposób mniej polecany, ponieważ piwo domowe w nich przechowywane powyżej dwóch miesięcy traci swoje walory smakowe, szczególnie nagazowanie.
Polecanym sposobem jest rozlew do butelek szklanych po piwie, aby je zamknąć należy jednak zainwestować w kapslownicę (jednorazowy koszt około 40-50zł). Piwo domowe rozlane do szklanych brązowych butelek i dobrze zakapslowane swoje walory smakowe utrzymuje ponad rok i to bez pasteryzacji.
Zainwestowaliśmy już około 90zł, a tu dalej nie ma piwa. W głowie kołacze się nam słód jęczmienny, słodowanie, zacieranie, chmiel... Nic z tych rzeczy. Za około 50zł kupujemy zestaw piwowarski (brewkit) składający się z nachmielonego ekstraktu słodowego (1.7kg) i saszetki dedykowanych drożdży piwnych(7g).

Czas przygotowania to około 30-40minut.
· na początek uwadniamy drożdże wg przepisu na etykiecie, czyli do filiżanki letniej wody wsypujemy powoli kolistym ruchem drożdże uważając aby nie powstały grudki/zlepieńce. Odstawiamy na 20-30minut.
· puszkę z ekstraktem wkładamy do naczynia z bardzo gorącą wodą pozostawiając do ogrzania. Podgrzanie ekstraktu ma na celu lepsze opróżnienie zawartości puszki, gdyż ma ona konsystencję gęstszą od miodu.
· Do 5l garnka wlewamy 2,5l wody i wsypujemy 1kg cukru lub glukozy. Podgrzewamy. Uwaga -cukier musi być idealnie rozpuszczony,
· otwieramy puszkę z podgrzanym ekstraktem i wlewamy do wody z cukrem/glukozą. Doprowadzamy do wrzenia cały czas delikatnie mieszając . To pierwszy etap warzenia - otrzymaliśmy brzeczkę

· uzyskaną brzeczkę wlewamy do fermentora i uzupełniamy zimną wodą do 23l,
· ustalamy temperaturę brzeczki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ustaleniu temperatury, zadajemy wcześniej uwodnione drożdże. Delikatnie mieszamy około minutę,
· zakładamy pokrywę z rurką fermentacyjną, nalewamy wodę do rurki i odstawiamy na około tydzień.
Fermentacja powinna ruszyć po około 48 godzinach.
Po około tygodniu w zależności od stylu piwa i temperatury fermentacji rozlewamy piwo do butelek.
Potrzebujemy około 60 czystych butelek po piwie, do każdej wsypujemy około 4-5gram (mała łyżeczka) cukru lub glukozy. Delikatnie przy użyciu kranika po ściankach napełniamy je zostawiając 2-3cm wolnej przestrzeni w butelce. Kapslujemy. Zamkniętą butelkę potrząsamy celem dokładnego rozpuszczenia cukru lub glukozy. Pozostawiamy na 2-3dni w temperaturze pokojowej. Po tym okresie przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
Piwo pszeniczne jest gotowe po około 14 dniach, piwa górnej fermentacji po 3 tygodniach a dolnej fermentacji po 4 tygodniach.
Opis przygotowania piwa domowego wygląda na dość skomplikowany, ale tak naprawdę przygotowanie brzeczki to około 30minut, a rozlew w dwie osoby to około 40 minut i możemy cieszyć się swoim własnym ekologicznym niepasteryzowanym piwem. Wyraz twarzy znajomych po podaniu wyprodukowanego i zakapslowanego przez siebie piwa domowego jest naprawdę bezcenny.

Aspekt ekonomiczny to jednorazowa inwestycja ok.90zł, czyli sfinansowanie sprzętu, który posłuży nam przez długie lata. Koszt brzeczki to ok. 50zł (zestaw piwowarski+1kg cukru) nie zapominajmy, że w tej kwocie mamy około 23l piwa niepasteryzowanego, w pełni naturalnego (którego standardowy sklepowy koszt waha się miedzy 4-6zł za butelkę).
Szczegółowe wyliczenie
50 zł(koszt brzeczki)podzielone przez 23 l piwa = 2,17 zł za 1 l
2,17 zł podzielone przez 0,5 l (butelka) = 1,085 zł + kapsel 0,05 zł = 1,09 zł
Jest to koszt uwarzenia swojego piwa w domu.
Tak przyrządzone piwo jest ekologiczne, a proces produkcji choć może wydawać się czasochłonny, to po prostu jest on rozłożony w czasie. Najważniejsze jednak jest to, że uwarzenie piwa za złotówkę naprawdę jest możliwe!
Maciej Gozdawa Grajewski***Napisz do autora i zadaj mu pytanie na temat piwa: piwogozdawa@interia.pl