Polędwica wieprzowa. Wykwintne danie w 20 minut

Polędwica wieprzowa to miła odmiana od mięsa drobiowego, ryb, czy kotletów mielonych. Jest delikatniejsza i można szybko ją przyrządzić.

Najważniejszym jest dobór mięsa najlepszej jakości
Najważniejszym jest dobór mięsa najlepszej jakości123RF/PICSEL

Polędwica wieprzowa to wykrawane z okolic schabu bardzo delikatne i miękkie mięso bez kości. Idealnie nadaje się na grilla, do pieczenia, czy robienia rolad.

Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami, na słodko z miodem, czy jabłkami. Wcześniej przyprawiona lub zamarynowana polędwiczka doskonale nadaje się do położenia na ruszt. Wówczas najlepiej ustawić ruszt wysoko, aby nie opiekała się bezpośrednio nad ogniem. Tylko wtedy wydobędziemy prawdziwy delikatny smak mięsa.

Pieczenie pozwala uzyskać soczyste, miękkie i zarumienione na złoto mięso, które wprost rozpływa się w ustach. Nadaje się idealnie na szybki posiłek, czy wykwintny obiad na niedzielne popołudnie. Jest też łatwiej dostępna, niż polędwica wołowa i sporo tańsza.

Najważniejsze jednak jest to, że polędwiczki są najlepszym mięsem wieprzowym i można z niego zrobić właściwie każdą mięsną potrawę. I to w bardzo krótkim czasie. Świetnie nadaje się, kiedy niespodziewanie pojawią się goście i mamy niewiele czasu na przygotowanie posiłku.

Składniki:

450 g polędwicy wieprzowej

60 ml marmolady śliwkowej

3 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu

6 łyżek masła

4 obrane i pokrojone w plastry jabłka

3 łyżki pszennej mąki

4 łyżki cukru

180 ml soku z jabłek

180 ml śmietany

Przygotowanie:

Polędwicę należy okroić z tłuszczu i niebieskiej błonki. Następnie smarujemy marmoladą i obtaczamy w pieprzu. Układamy ją w blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Rozpuszczamy 2 łyżki masła i smarujemy polędwicę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Kiedy piecze się polędwica, w rondelku rozgrzewamy pozostałe masło. Dodajemy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Posypujemy mąką i dalej smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty. Dodajemy cukier, sok jabłkowy i dusimy, aż zgęstnieje. Wówczas dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze przez 5 minut.

Polędwicę wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry. Sos wlewamy na talerz i na nim wykładamy plastry polędwicy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas